Nume de cod Vladimir Ivanovich. General rus din FSB, acuzat că a autorizat transferul de rachete care a doborât zborul MH17

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

General-colonelul Andrey Ivanovich Burlaka, şeful statului major al Serviciului de Frontieră al FSB (Serviciului Federal de Securitate al Federaţiei Ruse), ar fi cel mai înalt responsabil rus care apare în ancheta privind zborul MH17, potrivit unei investigații comune efectuate de Bellingcat și The Insider.

Până acum, ancheta comisiei întrunite de investigaţie condusă de Olanda (Joint Investigation Team - JIT) a desemnat patru separatiști ruși ca principalii suspecți de moartea celor 298 de persoane care se aflau la bordul unui avion de pasageri al companiei Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, s-a prăbușit la 17 iulie 2014 în regiunea Donețk din Ucraina.

Într-un comunicat de presă din 14 noiembrie 2019, JIT a anunțat că deține dovezi că, în lunile anterioare tragediei, Federația Rusă a exercitat un control administrativ, financiar și militar asupra așa-numitei Republici Populare Donețk (aka DNR), de pe teritoriul căruia a fost lansata racheta Buk care a doborât zborul MH17.

Declarația a specificat că contactele dintre DNR și Kremlin s-au intensificat în săptămânile și zilele anterioare producerii incidentului, fiind efectuate convorbiri telefonice aproape zilnic între conducerea republicii autodeclarate și superiorii acestora din Rusia. Comunicarea a avut loc în mare parte prin telefoane sicurizate furnizate de FSB-ul rus. JIT a precizat atunci că serviciile de informatii ale Ucrainei au reusit sa intercepteze o parte din comunicațiile criptate. Interceptele telefonice publicate de JIT fac referiri frecvente la un anumit „Vladimir Ivanovici".

Anchetatorii au făcut un apel la martori, toamna trecută, pentru a ajuta la identificarea unei figuri-cheie, identificată drept „Vladimir Ivanovici" în timpul convorbirilor interceptate cu comandanții separatiști, precizează The Moscow Times.

Bellingcat și The Insider l-au identificat pe „Vladimir Ivanovici" drept general colonelul Andrei Ivanovici Burlaka, şeful statului major al Serviciului de Frontieră al FSB. Atât, Bellingcat, cât și The Insider au declarat că au stabilit identitatea lui Burlaka prin cercetări ample privind înregistrările telefonice, datele de călătorie și tehnologia de comparare a vocii.

Acest general FSB este cel mai înalt oficial rus identificat în ancheta privind zborul MH17, a scris Bellingcat, menționând că Andrei Burlaka este unul din cei mai sus plasați ofițeri superiori ai FSB, la doi pași de directorul serviciului, Alexandr Bortnikov, care răspunde direct președintelui Vladimir Putin.

BBC Rusia a coroborat identitatea lui Burlaka printr-o sursă anonimă care a vorbit personal cu acesta.

Se pare că generalul-colonelul Andrey Burlaka a supravegheat mutarea armelor din Rusia în Ucraina atunci când avionul Malaysia Airlines a fost doborât. Bellingcat a declarat că Burlaka „se afla într-o poziție crucială pentru a supraveghea circulația armelor din Rusia în Ucraina și ar fi trebuit, prin urmare, să autorizeze transferul lansatorului de rachete Buk, care a tras asupra avionului malaezian după ce a trecut granița", scrie Moscow Times.

Rusia a negat orice implicare în doborârea zvborului MH17.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel