Nu e nici navă de patrulare, nici submarin. Dar poate fi și una și alta. Rușii au dezvoltat o nouă versiune a navei Strazh

Ionel Copcea |
Data publicării:
Proiect Strazh, foto: United Shipbuilding Corporation
Proiect Strazh, foto: United Shipbuilding Corporation

Biroul central de proiectare pentru tehnică navală Rubin din Federația Rusă a prezentat, pe 09.02.2022, o nouă modificare a navei de patrulare Strazh, care poate intra în imersiune și care va fi dotată cu rachete și torpile.

“Rubin a dezvoltat o nouă versiune a navei Strizh, care combină avantajele unui submarin cu cele ale unei nave de patrulare de suprafață. Noua modificare dispune de o pușcă automată de calibru mic, două instalații de lansare pentru rachete dirijate și patru tuburi lans-torpilă cu calibrul de 324 de milimetri. Această configurație face ca Strizh să reprezinte un adversar periculos chiar și pentru navele de suprafață mult mai mari”, se arată într-un comunicat al Serviciului de presă al biroului, preluat de agenția Tass.

Reprezentanții companiei au meționat că noua versiune a navei are o lungime de aproximativ 72 de metri și un deplasament de circa 1.300 de tone.

“Creșterea dimensiunilor navei ne permite să oferim o modificare cu o funcționalitate mai mare. Noile contururi ale acesteia străpung valurile, măresc stabilitatea navei ca și platformă purtătoare de armamente și reduc vizibilitatea acesteia pe radare. De asemenea, amplasarea antenei sonarului în partea din față și noua formă a acesteia reduce rezistența la deplasarea în imersiune. În același timp, noul sistem de propulsie permite atingerea unei viteze de până la 21 de noduri”, au mai precizat reprezentanții biroului.

Ca și la alte modificări, noua versiune are două hangare sigilate multifuncționale, în care pot fi amplasate ambarcațiuni și echipamente pentru echipele de inspecție, drone sau alte încărcături utile. Pentru căutarea adversarului, nava poate să întrebuințeze atât antenele radarelor, cât și mijloace hidroacustice, fapt ce permite detectarea în secret a țintelor și apropierea în liniște de acestea.

 

Rusia vrea ca noua navă Strazh să poată intra în imersiune

 

2. Proiect St... (strazh-rusia_59840900.jpg)

Proiect Strazh, foto: United Shipbuilding Corporation

 

“În plus, nava poate fi utilizată pentru exercițiile forțelor antisubmarin și pentru antrenarea echipajelor submarinelor clasice. Autonomia acesteia este de până la 4.000 de mile, la o viteză de 10 noduri, și, în caz de necesitate, poate chiar să fie crescută”, a anunțat Serviciul de presă al Rubin.

Potrivit precizărilor acestuia, datorită combinației dintre proprietățile de suprafață și cele subacvatice, nava, care este orientată către întrebuințarea pe timp de pace, își păstrează valoarea de unitate de luptă și în timpul escaladării conflictului. În plus, capacitatea acesteia de a intra în imersiune îi permite navei Strazh să-și îndeplinească misiunile specifice de navă de patrulare în moduri noi, mai simple și mai profitabile.

Reprezentanții Biroului central de proiectare pentru tehnică navală Rubin au subliniat faptul că nava Strazh poate fi personalizată, având posibilitatea de a-și schimba caracteristicile, ceea ce oferă clientului o navă potrivită pentru misiunile sale, pentru condițiile de utilizare și capabilitățile disponibile.

În luna aprilie 2021, agenția de presă Tass a informat că Biroul central de proiectare pentru tehnică navală Rubin a dezvoltat prima navă de patrulare rusească submersibilă, destinată clienților străini. Proiectul a fost denumit Strazh, iar pe piața mondială a apărut sunt denumirea de BOSS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel