Noul termen limită pentru finalizarea pregătirii primului grup de piloți ucraineni de F-16, vara anului 2024: Motivul amânării este cunoscut

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Simulator de zbor pentru avion F-16. Sursa foto: CAE (Canadian Aviation Electronics).
Simulator de zbor pentru avion F-16. Sursa foto: CAE (Canadian Aviation Electronics).

Avioanele de luptă multi-rol F-16 ar putea intra în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene chiar mai devreme de primul trimestru al anului 2024, anunțat anterior. Este foarte posibil să vorbim despre vara anului 2024, chiar și pentru primul grup de doar șase piloți ucraineni care urmează să fie pregătiţi. Motivele nu sunt doar amânarea perioadei de pregătire, care ar fi trebuit să înceapă în iunie, ci și nivelul cunoştinţelor de limbă engleză pe care îl aveau piloţii ucraineni, precizează The Washington Post, citând mai mulţi oficiali americani şi militari ucraineni.

The Washington Post precizează că nu este vorba despre faptul că piloții ucraineni nu cunosc limba engleză. Se remarcă faptul că toți cei șase candidați și doi piloți de rezervă vorbesc fluent limba engleză, dar mai trebuie să urmeze cursuri pentru a cunoaşte toată terminologia din domeniul aeronautic.

Aceste cursuri, care vor fi ținute împreună cu personalul de la sol, vor dura patru luni. Abia apoi va începe pregătirea pentru operare aeronavelor, care va dura alte șase luni.

De asemenea, se menționează că piloții ucraineni au urmat cursuri de limba engleză timp de un an, între misiunile de luptă. Așadar, nu este vorba de cineva care "nu are performanțe suficiente".

Mai mult, articolul citează un oficial ucrainean care descrie acest lucru ca fiind o "întârziere". În plus față de primul grup de șase piloți, se știe că un al doilea grup de dimensiuni similare va fi instruit până la sfârșitul anului 2024.

"Asta se numește a trage de timp", a declarat un alt oficial ucrainean. Ambii oficiali ucraineni au declarat că au fost reticenți în a fi prea critici față ajutorul oferit de americani și europeni, de teamă să nu pară nerecunoscători.

 

Ucraina nu poate trimite toţi piloţii să urmeze cursuri de pregătire pentru operarea avioanelor F-16

 

The Washington Post citează şi oficialii americani care au declarat, sub protecţia anonimatului, că se așteaptă ca majoritatea celor mai buni piloți ucraineni să rămână în Ucraina, unde efectuează deja zboruri cu avioane de concepție sovietică pentru a lansat rachete franceze SCALP și britanice Storm Shadow asupra poziţiilor armatei ruse.

De asemenea, este menționat un alt grup de 20 de piloți care nu au o experiență de luptă vastă, iar pregătirea lor va dura, evident, și mai mult timp. Dar Ucraina pur și simplu nu are de ales, deoarece trimiterea tuturor piloților experimentați la pregătire în același timp ar însemna să nu aibă niciun avion de luptă în aer - pur și simplu nu ar fi nimeni care să le piloteze.

Calendarul reflectă discrepanța dintre susținătorii Ucrainei, care văd în F-16 un instrument cheie în apărarea țării pe termen lung, și Kievul, care a cerut cu disperare ca avioanele să ajungă cât mai repede în spațiul de luptă, considerându-le esențiale pentru lupta actuală împotriva forțelor rusești de ocupație.

Principala problemă în ceea ce priveşte stabilirea unui calendar cu termenele de livrare este viziunea conceptuală a rolului pe care avioanele F-16 îl vor avea în Ucraina. Pentru Ucraina, aceste avioane de vânătoare sunt necesare în acest moment, deoarece trebuie să îndeplinească o serie de sarcini, inclusiv asigurarea apărării aeriene, îndepărtarea avioanelor inamice de linia frontului și lovirea celor mai importante obiective militare inamice aflate la sol. Statele Unite, în special, văd aceste avioane ca pe o capabilitate militară necesară pe termen lung pentru Forțele Armate Ucrainene. Cu alte cuvinte, avioanele nu sunt necesare acum, deoarece utilizarea lor nu produce schimbări majore pe front, ci vor fi utile ''mai târziu", într-un cu totul alt context.

Președintele Biden, după ce a refuzat apelurile ucrainene pentru F-16 timp de mai bine de un an, a revenit asupra acestei decizii în luna mai și a declarat că susține ideea antrenării piloților ucraineni pe avioanele de luptă și a sprijinit transferul avioanelor de către alte țări. Danemarca și Țările de Jos s-au oferit să conducă un efort de pregătire, ceea ce a provocat speranțe în rândul oficialilor de la Kiev că avioanele vor apăra spațiul aerian ucrainean încă din septembrie.

Dar, după ce începerea perioadei de pregătire pentru piloţii ucraineni a fost amânată de mai multe ori, Ucraina va trebui probabil utilizeze vechile avioane de tip sovietic încă un an, fără a dispune de aeronave de luptă occidentale. Oficialii de la Kiev au prezis, în repetate rânduri, că avioanele occidentale ar oferi un avantaj militar semnificativ pe fondul unei contraofensive lente și ar ajuta la o mai bună protecție a civililor împotriva atacurilor regulate ale Rusiei cu rachete și drone.

În timp ce administrația Biden a promis un sprijin continuu pentru inițiativa condusă de Europa, oficialii au descris un efort de pregătire care nu începe decât treptat. La jumătatea lunii iulie, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat că Statele Unite își vor oferi sprijinul "de îndată ce europenii sunt pregătiți".

Anxietatea oficialilor ucraineni subliniază tensiunile actuale dintre Kiev și susținătorii săi cu privire la cea mai bună modalitate de a poziționa Ucraina pentru a avea succes împotriva unei forțe armate, cea rusă, mult mai mari și mai bine înarmate.

De asemenea, evidențiază diviziunile dintre acei susținători înșiși, în timp ce un număr mic de aliați europeni face presiuni pentru a oferi Ucrainei capacități maxime pentru apărarea sa, iar administrația Biden, de departe cel mai mare donator de echipament militar, cântărește cu prudență următorii pași.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel