Noua situație de securitate determină reconfigurări geostrategice în Orientul Mijlociu

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Referindu-se la vizita liderului de la Damasc de săptămâna trecută la Abu Dhabi și întâlnirea acestuia cu șefii emirați, analiștii americani de la The Economist consideră că primirea președintelui sirian, Bashar al-Assad, în Emiratele Arabe Unite este o dovadă a scăderii influenței americane asupra aliaților săi.

"Primăvara a venit pentru Bashar… dictatorul sirian proscris se întoarce în lumea arabă", consemnează revista descriind vizita ca fiind "așteptată și șocantă".

Așteptată, pentru că Emiratele și-au petrecut anii precedenți încercând să se apropie de Assad. În 2018, Emiratele Arabe Unite și-au redeschis ambasada din Siria, care a fost închisă ca și restul ambasadelor arabe în primele zile ale revoluției. Mai târziu, ministrul de externe din EAU, Abdullah bin Zayed, a călătorit la Damasc și s-a întâlnit cu Assad.

Emirații erau mai puțin dispuși decât alții să-l arunce pe Bashar pe fereastră, deoarece se temeau că o schimbare de regim la Damasc le va oferi islamiștilor șansa de a reveni la putere.

Ceea ce a fost șocant la această vizită a fost faptul că a avut loc pe 18 martie, când se aniversau 11 ani de la primele demonstrații în orașul Daraa din sudul Siriei, o dată pe care sirienii o văd drept începutul răscoalei lor.

Simbolismul timpului nu a dat greș pentru mulți, iar vizita a venit într-un moment în care Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei, folosind aceleași metode pe care le încercase în orașele siriene pentru a sprijini supraviețuirea lui Assad.

Siria a fost una dintre cele cinci țări care au votat împotriva unei rezoluții ONU care condamna invazia rusă din Ucraina.

Emiratele Arabe Unite consideră că izolarea lui Assad nu a reușit, "făcându-l un paria care nu numai că a eșuat, dar i-a crescut și dependența de Iran".

 

Înlocuirea influenței Rusiei

 

Rusia a fost un tampon împotriva influenței iraniene în Siria, dar s-a angajat într-un nou război în Ucraina și suferă de sancțiuni dure, iar influența sa va scădea. Emiratii și alte țări arabe susțin că trebuie să umple golul.

Emiratele Arabe Unite au cerut restituirea locului Siriei în Liga Arabă, unde calitatea sa de membru a fost suspendată în 2011. Țările occidentale nu sunt mulțumite, iar politica lor de izolare a lui Assad, al cărui război a ucis peste jumătate de milion și a strămutat 13 milioane, nu s-a schimbat.        

Când emirații au fost întrebați despre primirea lui Assad și întărirea puterii acestuia, ei au răspuns cu o serie de manifestări ale eșecului occidental, cum ar fi retragerea fostului președinte american Barack Obama de la linia roșie împotriva lui Bashar dacă ar fi fost folosite arme chimice în 2013.

Ei au afirmat că menținerea lui Assad la putere este, în cele din urmă, un rezultat al politicii occidentale. Aceste acuzații nu sunt lipsite de valoare sau fezabilitate. Guvernele occidentale au cerut căderea lui Assad în 2011, dar sprijinul lor pentru rebelii care încercau să scape de acesta a rămas reticent.

Sancțiunile dureroase impuse de Statele Unite și Europa dictatorului nu i-au schimbat comportamentul. O serie de oponenți ai regimului susțin că sancțiunile au sporit suferința oamenilor. Revista comentează că emirații au explicat cu exactitate motivul pentru care l-au primit pe Assad, dar nu au oferit o explicație clară a ceea ce s-ar putea obține din vizită.

Vrea să facă comerț și să-și reconstruiască țara distrusă. Siria pare un loc groaznic de investit, dar există câteva proiecte care ar putea fi profitabile. Gigantul Dubai Ports Company este dispus să investească în Tartus, la Marea Mediterană, partea liniștită a Siriei.

Indiferent dacă emirații au cumpărat aprobarea lui Assad, el, la fel ca tatăl său, care a condus între 1971 și 2000, este priceput să folosească cartea de joc a Iranului și a țărilor arabe.

Regimul Assad nu are nicio afecțiune pentru statele din Golf, deoarece i-a descris cândva pe liderii acestora drept "semi-bărbați" pentru eșecul lor în a sprijini Hezbollahul libanez în războiul său împotriva Israelului din 2006.

Nu există niciun motiv să fii încrezător că banii și ajutorul pentru reconstrucție îl vor împinge pe Assad să-și arunce protectorii iranieni sau că o Sirie dictatorială și coruptă va fi un factor de stabilitate și un bun pentru regiune.

 

Washingtonul bate în retragere

 

În ceea ce privește poziția Washingtonului despre vizită, se consideră că, în trecut, era greu să ne imaginăm că țările din Golf se comportă într-un mod care nu mulțumește America, însă acum EAU sunt frustrate că Statele Unite vor să părăsească regiunea. "America nu lipsește, dar politica ei este incoerentă și își dorește sfârșitul lui Assad, dar i-a permis să rămână, iar politica sa din Iran se schimbă în fiecare an".

Președintele american Joe Biden promisese anterior să facă din Arabia Saudită un "stat paria", până când să aibă nevoie de ea pentru a reduce prețul petrolului.

La câteva zile după ce l-a primit pe Assad, prințul moștenitor al Abu Dhabiului, șeicul Mohammed bin Zayed, a călătorit la Sharm el-Sheikh și s-a întâlnit cu liderii Egiptului și Israelului într-un summit tripartit, unde s-au discutat de la prețurile la alimente până la dosarul nuclear iranian. Cei trei participanți sunt aliați ai Americii, dar diferă foarte mult cu aceasta.

Și Siria este un exemplu. Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a restabilit relația cu Damascul, după ce acesta a venit la putere în 2014. O serie de oficiali de securitate din Israel s-au opus răsturnării lui Assad, temându-se de apariția unui stat eșuat la granițele Israelului. America se poate plânge de atitudinile lor față de Siria, dar niciununa dintre ele nu vrea să o asculte.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel