Noua fregată a SUA USS Constellation va dispune de sonar de ultimă generație CAPTAS-4 de la Thales. Livrarea primului sistem, realizată cu succes

Fregata USS Constellation, imagine concept. Photo source: Fincantieri
Fregata USS Constellation, imagine concept. Photo source: Fincantieri

Advanced Acoustic Concepts (AAC), o filială a Thales, a livrat primul sonar CAPTAS-4 pentru fregatele din clasa Constellation (FFG) ale marinei americane. Contractantul principal, Fincantieri Marinette Marine (FMM), a fost desemnat câștigător în luna mai 2022. 

Potrivit unui comunicat oficial emis de Thales către DefenseRomania, a„ceastă livrare demonstrează eficiența și expertiza soluțiilor și serviciilor Thales”.

Livrarea a fost efectuată după ce au fost finalizate cu succes toate etapele din programul stabilit cu FMM referitoare la sonarul de adâncime variabilă (VDS) CAPTAS-4. Primul sistem se află, în prezent, în Statele Unite, gata de instalare pe prima fregată din clasa Constellation (FFG-62).

„Sistemul CAPTAS-4, care a câștigat mai multe premii pentru performanțele sale de neegalat în exercițiile de război subacvatic desfășurate de NATO, va ajuta noile fregate americane să detecteze, să localizeze, să clasifice și să urmărească submarine dotate cu tehnologie stealth din ce în ce mai sofisticată”, mai precizează sursa citată.

Primul emițător sonar de adâncime variabilă CAPTAS-4 a fost livrat în cadrul programului de fregate Constellation (FFG-62) al Marinei SUA. Această livrare, realizată înainte de termen, demonstrează eficiența Thales ca partener de încredere al forțelor militare din întreaga lume. Marina americană va beneficia de fiabilitatea și performanțele demonstrate ale sistemului CAPTAS-4, liderul incontestabil al pieței sistemelor active subacvatice de adâncime variabilă.

USS Constellation este prima fregată din clasa care îi va purta numele.

 

Alte opt sisteme CAPTAS-4 dezvoltate de Thales ar putea fi livrate suplimentar

 

2. Sonar CAPT... (captas-4-sonar-thales_34015700.jpeg)

Sonar CAPTAS-4. Photo source: Thales

„Advanced Acoustic Concepts (AAC) a livrat sistemul în octombrie 2023, în avans față de etapele contractuale, în condițiile unor constrângeri stringente de timp. Tehnologia de neegalat a sonarelor Thales a fost aleasă de Fincantieri Marinette Marine, în acord cu Forțele Navale ale SUA, pentru a-și echipa noile fregate”.

Pe lângă cele două sisteme comandate până în prezent, alte opt ansambluri de transmițătoare CAPTAS-4 ar putea fi furnizate suplimentar în cadrul contractului actual.

 

Despre sistemele sonar din familia CAPTAS

 

Thales are peste 50 de ani de experiență în domeniul războiului subacvatic și este principalul exportator de sonare din lume. Familia  CAPTAS cuprinde o serie de sonare de frecvență joasă cu imersie variabilă dedicate războiului antisubmarin. CAPTAS-4, livrat Marinei militare americane, este cel mai puternic din familia CAPTAS. A fost testat într-o gamă largă de condiții operaționale, de către forțele franceze, britanice și italiene, iar maturitatea tehnică și performanța sunt recunoscute în întreaga lume.

În 2020, 2021 și 2022, mai multe fregate franceze multi-misiune echipate cu sistemul CAPTAS-4 au câștigat prestigiosul Hook'Em, premiul american de excelență acordat pentru cea mai bună performanță a echipajului în domeniul luptei anti-submarin, în timpul exercițiilor coaliției din zona de operațiuni a Flotei a 6-a.

3. Sonar din ... (captas_65295400.jpg)

Sonar din familia CAPTAS. Photo source: Thales

Compania Thales a fost remarcată și recunoscută pentru know-how și pentru capacitatea sistemelor sale sonare de a detecta, localiza, clasifica și urmări amenințările tot mai greu de detectat în adâncul mării.

”Thales este un furnizor de tradiție al Marinei SUA și al principalilor contractori din SUA, pentru sisteme ASW avansate și eficiente. Prin acest nou contract pentru livrarea sonarului de adâncime variabilă CAPTAS-4 este demonstrată încă o dată performanța sistemelor noastre acustice, consolidând încrederea în echipele noastre", a declarat Gwendoline Blandin-Roger, Vicepreședinte al Diviziei de Sisteme subacvatice, Thales. 

"Advanced Acoustic Concepts anunță cu mândrie că a livrat cu succes primul sistem sonar de adâncime variabilă CAPTAS-4 pentru FFG-62 a Marinei SUA, prima navă din noua clasă de fregate americane", a declarat Mike Carnovale, președinte și CEO al AAC. "Suntem onorați să servim Marina SUA, continuând să furnizăm și să susținem această capacitate critică ASW și în viitor."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel