Norvegia vrea mai multe obuziere sud-coreene autopropulsate K9 VIDAR

Cătălin Costea |
Data publicării:

Guvernul norvegian și-a exercitat dreptul de preempțiune în contractul de achiziție a obuzierelor autopropulsate K9 împreună cu vehiculele de muniție K10 și a decis să majoreze atât numărul sistemelor de artilerie, cât și pe cel al vehiculelor de sprijin.

Contractul a fost semnat pe 7 noiembrie și prevede livrarea a patru obuziere autopropulsate K9 și opt vehicule cu muniție K10. Contractul are la bază dreptul de preempțiune inclus în acordul inițial din 2017 dintre compania Hanwha și Agenția Norvegiană pentru Mijloace de Apărare (NDMA) pentru furnizarea a 24 de obuziere autopropulsate K9 și 6 vehicule cu muniție K10.

Conform contractului anterior, Hanwha a livrat obuzierele  autopropulsate K9 VIDAR (Artillerie Indirectă Versatilă), îndeplinind cerințele operaționale ale Forțelor Armate Norvegiene.

Evenimentul curent a avut loc prin teleconferință desfășurată cu conducerea de top a Hanwha, la care a participat vicepreședintele Kwak Jong-woo, director al diviziei de afaceri Land Systems și vicepreședintele executiv Kim Dae-young, director al Centrului de operațiuni externe, iar din partea Norvegiei generalul de brigadă Thomas Beck, șeful Diviziei Sisteme Terestre NDMA.

Cel mai recent acord în temeiul dreptului de preempțiune pentru furnizarea suplimentară de sisteme K9 VIDAR și vehicule cu muniție K10 este o etapă cheie pentru cooperarea sporită în domeniul apărării dintre Hanwha și Norvegia”, a declarat vicepreședintele Kwak.

„Norvegia este un pilon al comunității în creștere de utilizatori K9, vom face tot posibilul pentru a îndeplini acest contract și a contribui la consolidarea capacităților de apărare ale Norvegiei”, a spus Kwak.

Având în vedere numărul tot mai mare de țări care folosesc sistemele de artilerie K9, Hanwha a organizat prima întâlnire “K9 User Club” în aprilie 2022, la Changwon, pentru schimbul de experiență privind exploatarea eficientă a sistemului și instruirea în operarea acestuia. A doua întâlnire “K9 User Club” va avea loc în februarie 2023.

K9 Thunder este un obuzier autopropulsat sud-coreean proiectat de Samsung Techwin pentru nevoile armatei sud-coreene și produs în prezent de Hanwha Land Systems. Echipajul este format din cinci persoane: comandant, tunar, încărcător, asistent de încărcare și șofer.

Armamentul principal este tunul de 155 mm cu raza de acțiune de 40 km. Stocul de muniție este de 48 de obuze gata de utilizare. Muniția este încărcată cu sisteme automate care permită o cadență de tragere de până la 12 focuri pe minut.

Vehiculul este propulsat de un motor diesel MTU MT 881 Ka-500 de 1000 CP, care cântărește 47 de tone și asigură o viteză maximă de 67 km/h și o autonomie de 480 km. Versiunea K9A1 este prevăzută cu un singur sistem de încărcare, ceea ce reduce numărul echipajului la patru  persoane.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel