Norvegia va cumpăra tancuri K2 Black Panther sau Leopard 2A7?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul norvegian al Apărării intenționează să prezinte Parlamentului un proiect de achiziție pentru noi tancuri. Proiectul ministerului norvegian al Apărării ar urma să fie aprobat în anul 2021. 

Potrivit publicaţiei Army Recognition, ministerul norvegian al Apărării a selectat, ca parte a programului militar de înzestrare cu noi tancuri, două dintre cele nouă oferte primite din partea mai multor companii producătoare de armament.

Astfel, Norvegia a selectat oferta pentru tancurile principale de luptă (MBT) K2 Black Panther, propusă de compania de apărare sud-coreeană Hyundai Rotem, şi oferta de tancuri germane Leopard 2A7 – dezvoltate de conglomeratul de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW). 

Ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen, a explicat că evaluările efectuate în jurul acestui program de înzestrare au dus la concluzia că există două tipuri de tancuri relevante pentru cerințele Norvegiei, Leopard 2A7 și K2 Black Panther.

Norvegia a trebuit să aleagă între modernizarea Leopard 2A4NO sau cumpărarea unui tanc nou. Abandonat formal în iunie 2018, Proiectul 5050 Leopard 2 Upgrades privind modernizarea cele 30 de unități, încă operaționale dintre cele 52, nu a fost urmat de nicio decizie politică. Anul 2025 este anul în care Forţele Armate Norvegiene să primească un prim lot de tancuri, asta dacă este ales în timp util una dintre cele două oferte rămase pe masa oficialilor de la Oslo.

Opțiunea de modernizare a flotei actuale de tancuri a fost exclusă deoarece nu ar oferi suficientă protecție împotriva noilor tipuri de muniţii pe care le au potențialii adversari și nici nu ar oferi suficientă comunicare (n.r schimb de informații) pentru ca tancurile să poată acționa ca parte a unui întreg.

Ministerul norvegian al Apărării începe negocieri cu autoritățile din Germania și Coreea de Sud în vederea, printre altele, a evaluării formelor de cooperare industrială și a accesului produselor norvegiene la piața de apărare a acestor două țări, în cadrul acestei achiziții de tancuri. 

Norvegia a cumpărat deja din Coreea de Sud obuziere autopropulsate K9 Thunder, care ar putea face ca alegerea tancurilor K2 Black Panther să pară una corectă, cel puțin parțial din motive logistice.

Noul plan de apărare al Norvegiei

Pe 16 octombrie, guvernul norvegian a prezentat un nou plan pe termen lung pentru forțele armate norvegiene. O creștere continuă a cheltuielilor pentru apărare va consolida disponibilitatea și rezistența forțelor armate norvegiene. ,,Guvernul va continua să investească substanțial în apărare și securitate, pentru a se asigura că Norvegia rămâne un partener de încredere, responsabil și capabil pe flancul nordic al NATO’’, a declarat ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen.

Guvernul a prezentat Parlamentului un nou plan pe termen lung pentru apărare în aprilie 2020. Propunerile au fost dezbătute și încheiate în Parlament la începutul verii, iar majoritatea din Comisia permanentă pentru afaceri externe și apărare a solicitat guvernului să revină în Parlament cu un plan revizuit. Comitetul permanent pentru afaceri externe și apărare a solicitat elaborarea și detalierea cu privire la opt subiecte specifice. Planul detaliază o creștere a bugetului în următorii opt ani. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel