Norvegia a suspendat exporturile de arme către Arabia Saudită

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Norvegia a devenit cea mai recentă ţară care a impus restricții privind vânzările de tehnologie din domeniul apărării către Arabia Saudită ca răspuns la controversele actuale din Orientul Mijlociu, inclusiv implicarea sa în conflictul cu Yemenul. Astfel, ministrul afacerilor externe al Norvegiei a anunţat vineri că suspendă noile licenţe pentru exporturile de arme către Arabia Saudită.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe norvegian a refuzat să precizeze dacă decizia este motivată în parte de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, pe 2 octombrie, potrivit Reuters.

,,Am decis că în actuala situaţie nu vom acorda noi licenţe pentru exporturile de material de apărare sau de alte produse pentru scopuri militare către Arabia Saudită", a afirmat şefa diplomaţiei norvegiene Ine Eriksen Soreide într-o declaraţie.

În luna octombrie, Germania a anunţat că va suspenda exporturile de arme către Arabia Saudită până când autorităţile de la Riad vor oferi explicaţii despre uciderea lui Jamal Khashoggi.

Anunţul de vineri al autorităţilor de la Oslo survine la o săptămână după convocarea ambasadorului saudit la Ministerul de Externe norvegian pentru a i se prezenta o notă de protest din partea Norvegiei în urma asasinării lui Khashoggi.

Arabia Saudită conduce o coaliţie panarabă contra luptătorilor houthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran, într-un conflict care a dus o mare parte din populaţia yemenită în pragul foametei.

Jamal Khashoggi (59 de ani), un editorialist ce colabora cu cotidianul american The Washington Post, a fost ucis pe 2 octombrie în consulatul general al ţării sale din Istanbul. În zilele care au urmat dispariţiei lui Khashoggi, ziare turceşti au relatat că anchetatorii turci au intrat în posesia unor înregistrări video şi audio ce arată că jurnalistul a fost torturat, ucis şi apoi corpul său a fost dezmembrat.

 
 
 
 
 
 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel