Norvegia a ales tancurile germane Leopard 2A7 în detrimentul K2 Black Panther

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Tanc german Leopard 2A7, echipat cu sistemul activ de protecție TROPHY. Sursa foto: Krauss-Maffei Wegmann (KMW)
Tanc german Leopard 2A7, echipat cu sistemul activ de protecție TROPHY. Sursa foto: Krauss-Maffei Wegmann (KMW)

Norvegia va cumpara 54 de tancuri noi Leopard 2A7 fabricate în Germania pentru armata sa de la consortiul german de aparare KraussMaffei Wegmann (KMW), cu posibilitatea de a achiziţiona alte 18 tancuri ulterior, a anunţat guvernul de la Oslo.

"Ne asigurăm că avem aceleaşi tancuri că vecinii noştri nordici şi ca mulţi aliaţi-cheie din cadrul NATO", a declarat premierul Jonas Gahr Stoere în cadrul unei conferinţe de presă.

"Acest lucru va consolida şi mai mult relaţia noastră cu Germania", a adăugat el.

Norvegia intenţiona iniţial să achiziţioneze 72 de tancuri, dar în ultimele luni a discutat despre o reducere a acestei comenzi după ce ministrul apărării a recomandat cheltuirea mai multor fonduri pe elicoptere, drone şi artilerie cu rază lungă de acţiune.

Statul nordic membru NATO, care are o frontieră arctică de 196 km cu Rusia, plănuia să aleagă între tancurile germane Leopard 2 A7 şi cele rivale produse în Coreea de Sud de Hyundai Rotem, K2 Black Panther.


De mai bine de doi ani de zile, Norvegia lansae un program militar de înzestrare cu noi tancuri - în competiţie fiind tancul german Leopard 2A7 și tancul coreean K2 Black Panther. Norvegia are ca obiectiv în următorii ani să înlocuiască toate tancurile Leopard 2 existente în dotarea armatei norvegiene, iar pentru acest program militar de înzestrare a alocat aproximativ 1,9 miliarde de dolari.

Contractul include nu numai achiziționarea de noi tancuri, ci și pregătirea infrastructurii, a logisticii, instruirea militarilor și a tehnicienilor.

Având de ales între doar două tancuri, Norvegia a asistat la ''o confruntare'' cu adevărat interesantă între Leopard 2A7 - cel mai recent produs de serie al industrie germană de apărare -  și K2 Black Panther - tancul coreean care de aproximativ un an a devenit tot mai cunoscut pe piaţa internaţională a comerţului cu armament, după achiziţia făcută de Polonia.

În ceea ce privește Leopard 2A7, tancul în această versiune a fost comandat până acum de Ungaria (44 de unități), Qatar (62 de unități) și Republica Cehă (40 de unități). Iar în spatele tancului german Leopard 2 se află titlul de cel mai de succes tanc european pe piața internațională. În plus, tranziția de la Leopard 2A4 la A7 pentru armata norvegiană pare să fie mult mai ușoară decât o schimbare completă a tancului.

Potrivit AFP, comanda de tancuri de nouă generaţie Leopard 2A7 va permite înlocuirea parcului existente de 36 de tancuri Leopard 2 A4 învechite, dintre care unele exemplare urmează să fie trimise Ucrainei. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel