Noroiul ucrainean, coșmarul tancurilor germane va opri și Leopard sau Abrams. Clepsidra Ucrainei pentru a realiza un obiectiv major pe front în 2023 se scurge

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Leopard 2A6, în timpul unor teste în noroi. Foto: @YouTube Mad und der Leutnant und der Leutnant
Tanc Leopard 2A6, în timpul unor teste în noroi. Foto: @YouTube Mad und der Leutnant und der Leutnant

Contraofensiva Ucrainei avansează lent, ucrainenii fiind nevoiți să treacă de cele trei linii de apărare „Surovikin” fortificate de ocupantul rus. Trecere timpului va complica și mai mult situația din teren, celebrul noroi ucrainean urmând să își facă la toamnă apariția.

Ucrainenii forțează pe trei direcții, două în sud în zona Zaporojie și una în Est în zona Bahmut. Până în prezent există informații militare confirmate și de partea americană care indică faptul că în sud, pe o porțiune a frontului, s-a trecut de prima linie Surovikin iar Ucraina tatonează a doua linie.

Fortificațiile ruse sunt la un nivel fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial. Ucrainenii trebuie să treacă de un teren minat până în dinți, de tranșee antitanc, dinți de dragon și multe alte obstacole ridicate de ruși pe liniile de apărare.

 

Noroiul ucrainean, coșmarul tancurilor germane în Ucraina. Leopard și Abrams vor avea aceeași soartă

 

George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și CEO-ul reputatului think tank New Strategy Center (NSC), a participat în aceste zile la Kiev la conferința Yalta European Strategy Forum unde a fost abordată și situația militară pe front. Într-un interviu în exclusivitate pentru DefenseRomania, acesta a semnalat că urmează o perioadă dificilă pentru tehnica grea ucraineană, care va înfrunta coșmarul noroiului ucrainean.

Scutaru e de părere că nici tancurile Leopard germane sau cele americane Abrams nu vor putea trece de noroiul ucrainean, lucru care s-a mai întâmplat cu tancurile germane în cel de-al Doilea Război Mondial. În acest sens el și-a arătat convingerea că războiul va fi unul de durată, atât ucrainenii cât și aliații pregătindu-se pentru acest lucru. Scenariul ideal pentru Ucraina ar fi ca forțele armate să reușească să rupă culoarul terestru care leagă Crimeea de Donbas, înainte de apariția noroiului ucrainean.

„În scurt timp vremea se va schimba. E vorba de două-trei săptămâni, maximum o lună. Vor începe ploile, lucru care nu va mai permite mișcări masive de blindate. Începe celebrul noroi ucrainean care a mai oprit tancurile germane. Acest lucru se va întâmpla acum și cu Leopard sau Abrams.

E important să vedem dacă până atunci se va reuși ruperea celei de-a treia linii Surovikin și întreruperea podului terestru dinspre Donbas și Crimeea. Singura realizare a Rusiei e acest pod de 200 de kilometri care a legat Crimeea de Donbas, iar dacă Ucraina ar reuși să rupă acest coridor ar fi într-adevăr o mare realizare fiind că în acel moment ar exista două fronturi: Crimeea cu teritoriul care ar mai fi până la malul Niprului la sud de Herson iar restul teritoriului în Donbas. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla asta”, precizează George Scutaru, directorul New Strategy Center.  

Expertul e de părere „că războiul va dura minimum un an și jumătate doi ani” și amintește de declarația premierului danez care a precizat că ultimele avioane F-16 care vor fi donate Ucrainei vor ajunge în Ucraina spre primăvara anului 2025.

2. Tanc Leopa... (tancuri-leopard-abrams_61059400.jpg)

Tanc Leopard 2 de producție germană și tanc Abrams american

 

SUA, îngrijorate și ele de nororiul ucrainean

 

De semnalat că o poziție similară a avut-o și  generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA. Acesta a declarat (10 septembrie) că situația meteorologică va permite armatei ucrainene să continue operațiile ofensive active pentru încă 30-45 de zile.

Milley a remarcat că, odată cu apariția vremii de toamnă, Forțele Armate ucrainene vor manevra mai greu, aceasta adăugându-se faptului că armata ucraineană avansează mai încet decât se aștepta.

„Lupte grele încă au loc. Ucrainenii luptă și avansează constant. Mai rămâne ceva timp, probabil vreo 30-45 de zile de vreme de luptă, așa că ucrainenii nu au terminat încă. Bătăliile nu s-au încheiat încă. [Forțele armate ucrainene] nu au încheiat încă faza de luptă a ceea ce au planificat”, a declarat Milley.

CITEȘTE ȘI: Scutaru: Rusia poartă un război de exterminare și de purificare etnică. Dacă România și-ar schimba poziția ar fi catastrofal pentru Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel