Noi proteste în R. Moldova. Cioroianu: În contextul războiului, orice tulburare servește intereselor agresorului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova
Foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova

Partidul Socialist al fostului președinte al Republicii Moldova pro-rus Igor Dodon a organizat sâmbătă proteste antiguvernamentale în aproximativ o duzină de orașe. 

Pe 29 octombrie, partidul lui Dodon a organizat mitinguri împotriva „genocidului social” și „persecuției primarilor”, scrie, Newsmaker. Au fost prezenți deputați și activiști ai partidului Gărzii Tânăre și ai organizației de tineret, uneori primari de orașe. 

Amintim că de ceva vreme, partidul populist ȘOR organizează activ proteste în Moldova, probabil cu sprijinul financiar al Kremlinului. 

Partidul lui Dodon susține că acțiunile au fost organizate la Bălți, Briceni, Drochia, Edineț, Fălești, Rîșcani, Soroca, Dubăsari, Cantemir, Căușeni, Ștefan Vodă; s-au adunat „de la câteva zeci la sute de oameni”. 

Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu este de părere că în spatele acestor mișcări de protest este, fără îndoială, Rusia.

În opinia sa, Moscova încearcă să transforme R. Modova într-un model eșuat, în ceea ce privește aspirațiile europene.

”Vedem de câteva săptămâni că acolo se întâmplă ceva. Protestele folosesc celor care se opun celor care se opun direcției pro-occidentale din politica R. Moldova. Rusia este interesată că niciuna din țările vecine să nu se apropie prea mult de Occident”, explică Cioroianu, într-o intervenție la Digi24.

Fostul șef al diplomației române mai arată că Moscova este interesată să deturneze atenția europenilor spre alte probleme. ”Apariția unui scandal la Chișinău ne obligă și pe noi să privim într-acolo. Întrebarea pe care orice om ar trebui să și-o adreseze este - cui folosc aceste tensiuni de la Chișinău”, conchide Cioroianu.

O asociație de opt partide, inclusiv PSRM, s-a plâns recent la Congresul Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei despre presupusele presiuni asupra primarilor din partea autorităților aflate la guvernare. Apelul a fost transmis de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban. 

Liderul partidului, fostul președinte Igor Dodon, se află în arest la domiciliu pentru o serie de acuzații, inclusiv cea de corupție. În octombrie, instanța a început să examineze dosarul „sacoșa” privind presupusa mită pentru Dodon.

Citește și: ”Pariază pe Ilan Shor”. FSB lucrează pentru a răsturna guvernul R. Moldova din cauza politicii sale pro-occidentale - Washington Post

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel