”Pariază pe Ilan Shor”. FSB lucrează pentru a răsturna guvernul R. Moldova din cauza politicii sale pro-occidentale - Washington Post

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciile speciale ruse lucrează la răsturnarea guvernului acesteia, relatează The Washington Post.

Potrivit analizei din Washington Post, regimul de la Kremlin folosește în acest scop opoziția locală, care organizează proteste împotriva președintelui Maia Sandu, la Chișinău.

După ce Igor Dodon, un susţinător ferm al Kremlinului, a pierdut alegerile în fața Maiei Sandu, FSB a decis să parieze pe Ilan Șor, în vârstă de 35 de ani, al cărui partid pro-rus a condus proteste antiguvernamentale.

Foto: Proteste organizate de Partidul ȘOR / facebook, Ilan Shor

Documentele și interviurile arată că FSB a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a dezvolta o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara către Moscova”, se arată în analiza WP.

Potrivit viceprim-ministrului Moldovei, Oleg Serebrian, FSB și-a activat agenția pentru a răsturna guvernul țării, căutând să compenseze eșecurile sale din Ucraina.

„Sunt foarte derutați de toată operațiunea din Ucraina și au nevoie de succes undeva. Teama mea personală este că Moldova este o țintă mai ușoară decât Ucraina. Deci pentru un fel de reînarmare morală a societății ruse din Moldova s-ar putea folosi diferite instrumente. Primul este economic”, a explicat el.

Cert este că țara este destul de vulnerabilă la presiunea Kremlinului din cauza dependenței sale de gazul rusesc.

În plus, în regiunea transnistreană ocupată temporar a Moldovei, există o grupare militară a Federației Ruse, capabilă să declanșeze un nou conflict militar, care s-ar putea dovedi a avea mai mult succes decât războiul din Ucraina.

 

SUA îi sancţionează pe Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc

 

Statele Unite au sancţionat mai multe alte persoane din R Modova, printre care și Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc. Toți cei sancționați sunt suspectați că au facilitat amestecul Rusiei în treburile interne ale R. Modova sau sunt bănuiți de corupţie.

Sancţiunile vizează blocarea eventualelor active în Statele Unite ale lui Ilan Şor, fugit din R. Moldova încă din 2019, a anunţat miercuri ambasadorul american la Chişinău Kent D. Logsdon.

Șor a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de deturnarea unui miliard de dolari din sistemul bancar, așa-numitul “furtul miliardului”, din 2014.

Potrivit Departamentului Trezoreriei al SUA, el a acţionat împreună cu Rusia pentru a înfiinţa o alianţă înainte de alegerile din 2021, după care a încercat, cu susţinerea Moscovei, să submineze eforturi ale R.Molodova de aderare la Uniunea Europeană.

Sancţiunile îl vizează şi pe Vladimir Plahotniuc, care a fugit din R.Moldova în 2020, în urma unor acuzaţii de corupţie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel