Noi detalii cu privire la furnizarea primelor F-16 din Belgia și Danemarca catre Ucraina: Câte avioane au fost alocate?

Cristian Soare |
Data publicării:

Belgia a dezvăluit o serie de noi detalii despre participarea țării la "coaliția avioanelor de luptă", în timp ce Danemarca a clarificat când va fi trimis primul lot de F-16 catre Ucraina. Belgia va deveni al patrulea donator de avioane F-16 pentru Ucraina în cadrul ''coaliției avioanelor de luptă'', întrucât șefa ministerului apărării din această țară, Ludivine Dedonder, a dezvăluit o serie de detalii despre furnizarea de avioane multirol F-16 către Ucraina.

Belgia și-a anunțat intenția de a furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, livrările urmând să înceapă în 2025. Această decizie a fost confirmată de ministrul apărării Ludivine Dedonder și de premierul Alexander De Croo.

Astfel, s-a aflat că Belgia va trimite Ucrainei avioane "începând cu anul 2025" și că va fi vorba de mai multe F-16 în funcție de câte avioane F-35 vor ajunge Forțele Aeriene Belgiene, a declarat ministrul belgian al apărării pentru RTL info.

Un alt aspect foarte important menționat de Ludivine Dedonder este că Belgia se va oferi să preia întreținerea întregii flote de avioane F-16 pe care Ucraina le va primi de la aliații săi.

În cele din urmă, ministrul belgian al Apărării a anunțat că Belgia va continua să antreneze piloții ucraineni pe F-16, atât în Belgia, cât și în Danemarca și, eventual, într-o altă țară din U.E. Cu toate acestea, nu se vorbește despre instruirea piloților direct în Ucraina.

"Ceea ce propunem aici este fundamental și mult mai bun decât să anunțăm doar câteva F-16", a spus Dedonder. De fapt, se poate presupune în continuare cu prudență că "un anumit număra de avioane" (n.r. anterior, Belgia a menționat trimiterea a 2-4 aeronave ) este doar o cifră preliminară, iar de fapt această cifră ar putea fi în cele din urmă mai mare și va depinde probabil de starea avioanelor de luptă și de cât de repede va primi țara avioanele F-35 de generația a cincea.

Cu toate acestea, merită menționat faptul că au existat rapoarte anterioare care sugerau că armata belgiană credea că avioanele F-16 erau în stare proastă și nu erau potrivite pentru a fi trimise în Ucraina. Acest lucru ridică întrebări cu privire la adecvarea și starea avioanelor F-16 care vor fi transferate în Ucraina în 2025.

Această decizie a provocat tensiuni în cadrul guvernului belgian, existând opinii diferite cu privire la furnizarea sau nu a acestor avioane de luptă Ucrainei. Cu toate acestea, începând cu ultimele anunțuri, Belgia intenționează să transfere avioane de luptă F-16 Ucrainei și să ofere sprijin pentru întreținerea acestora.

Potrivit Military Balance, Belgia are în prezent 44 de F-16AM și 9 F-16BM în serviciu. În același timp, în 2018, Belgia a ales F-35 pentru a înlocui aceste aeronave.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel