Noi detalii despre programul militar NGAD: Pentru a înlocui F-22, U.S. Air Force susţine că are nevoie de 200 de avioane de luptă de generaţia a VI-a

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
O randare a unui viitor proiect de avion de luptă de generaţia a VI-a pe care compania Lockheed Martin l-a propus în 2022 pentru a fi dezvoltat în cadrul programului militar NGAD. Sursa Foto: Lockheed Martin.
O randare a unui viitor proiect de avion de luptă de generaţia a VI-a pe care compania Lockheed Martin l-a propus în 2022 pentru a fi dezvoltat în cadrul programului militar NGAD. Sursa Foto: Lockheed Martin.

Programul militar american că urmăreşte dezvoltarea celei de-a șasea generații de avioane de luptă invizibile "NGAD - Next Generation Air Dominance" a fost readus în atenţia publicului după ce secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, a precizat că U.S. Air Force şi-a făcut primele calcule cu privire la aceste aeronave şi ar avea nevoie de 200.

 

 

Potrivit publicaţiei americane The War Zone, Forțele Aeriene ale SUA fac deja calcule cu privire la cum ar arăta viitoarea să flota de aeronave de luptă -  1.000 de drone avansate cu un grad ridicat de autonomie, precum și 200 de avioane de luptă stealth de generaţia a VI-a Next-Generation Air Dominance (NGAD).

Aceasta este prima dată când U.S. Air Force a oferit informaţii oficiale despre scopul și amploarea planurilor sale pentru aceste două viitoare tipuri de aeronave. De asemenea, se ştia de ceva timp ca unele avioane F-35 vor face echipă cu viitoarele UAV-uri autonome ale U.S. Air Force.

Secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, a oferit noi detalii despre planurile U.S. Air Force pentru ceea ce numește în prezent ''Collaborative Combat Aircraft'' (CCA), precum și despre viitoarele sale avioane de luptă cu echipaj de generația a șasea, în cadrul unei conferinţe organizate la ''Asociația Forțelor Aeriene și Spațiale 2023'' din Colorado. Kendall, împreună cu secretarul adjunct al Forțelor Aeriene pentru Achiziții, Tehnologie și Logistică, Andrew Hunter, a oferit detalii suplimentare despre aceste două programe militare la o masă rotundă unde au participat mai mulţi jurnalişti şi analişti militari.

DAF [Departamentul Forțelor Aeriene] lucraza la mai multe programe militare din care ar rezulta mai multe tipuri de aeronave de ultima generaţie, a spus Frank Kendall, făcând referire la ''Proiectul Carrera'' - propunerea companiei Lockheed Martin pentru efortul Forțele Aeriene ale SUA (USAF) privind avioanele care colaborează în luptă (Collaborative Combat Aircraft  - CCA) - dar şi la programul celei de-a șasea generații de avioane de luptă invizibile "NGAD''.

Platforma NGAD la care s-a referit Frank Kendall se doreşte a fi un avion de luptă invizibil cu echipaj de generația a VI-a, în prezent în curs de dezvoltare. Viitoarele avioane de luptă cu echipaj și dronele CCA  fac parte din programul Next Generation Air Dominance, care include, de asemenea, dezvoltarea de noi sistem de arme, senzori, sisteme care să facă schimb de informaţii în rețea și de gestionare a luptei, noi motoare cu reacție avansate și multe altele.

După cum a precizat Frank Kendall, conducerea U.S. Air Force a înaintat recent un plan cu privire la numărul de aeronave de ultima generaţie de care ar avea nevoi. Cel puţin pe hârtie, Forțelor Aeriene ale SUA susţin că vor avea nevoie de 1.000 de drone dezvoltate ca parte a programului Collaborative Combat Aircraft (CCA).

Collaborative Combat Aircraft  (CCA) sunt o categorie de drone care, vă îmbunătăţii capabilitățile de luptă ale F-35, F-22 și ale viitorul avion de de generaţia a VI-a, care urmează să fie piesa centrală a familiei de sisteme Next Generation Air Dominance (NGAD).

Frank Kendall susţine că U.S. Air Force a ajuns la concluzia că are nevoie de 1.000 de drone autonome CCA plecând de la ideea că vor fi câte două CCA pentru fiecare dintre cele 200 de platforme NGAD și încă două pentru fiecare dintre cele 300 de avioane F-35.

Merită să subliniem că un total de 200 de avioane de luptă NGAD este aproximativ echivalent cu dimensiunea flotei actuale de avioane de luptă F-22 Raptor a Forțelor Aeriene ale SUA.

U.S. Air Force și-a anunțat intenția de a renunţa treptat F-22 încă din 2021, cu precizarea clară că avionul de generaţia a V-a va fi înlocuit de avionul de generaţia a VI-a care rezultă din programul NGAD.

Înlocuirea lui F-22, considerat cel mai bun avion din lume, deși este cel mai vechi dintre aeronavele de generația a cincea, necesită un avion cel puțin la fel de capabil ca F-22.

În 2009, costul unui F-22 era estimat la 138 milioane de dolari, ceea ce în prezent reprezintă aproximativ 170 - 180 milioane de dolari.

Pornind de la această valoare actualizată a lui F-22, rezultă că NGAD se va axa, cel mai probabil, tot pe tehnologia stealth extrem – vinovatul principal pentru costul ridicat al lui F-22.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel