Noi detalii despre programul militar NGAD: Pentru a înlocui F-22, U.S. Air Force caută companii care să dezvolte cea de-a VI-a generaţie de avioane de luptă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
O randare a unui avion de luptă de generaţia a VI-a pe care compania Lockheed Martin l-a propus în 2022 pentru a fi dezvoltat în cadrul programului militar NGAD. Sursa Foto: Lockheed Martin.
O randare a unui avion de luptă de generaţia a VI-a pe care compania Lockheed Martin l-a propus în 2022 pentru a fi dezvoltat în cadrul programului militar NGAD. Sursa Foto: Lockheed Martin.

U.S. Air Force au început în mod oficial să solicite înaintarea de propuneri pentru dezvoltarea avionul luptă de generaţia a VI-a că parte a programului militar Next Generation Air Dominance (NGAD). Cu alte cuvinte, U.S. Air Force cauta companii din domeniul industriei militare aeronautice care să lucreze la dezvoltarea avionul luptă de generaţia a VI-a, înlocuitorul avioanelor F-22. Se doreşte ca un prim contract pentru dezvoltarea acestui avion să fie atribuit anul viitor.

 

 

Departamentul Forțelor Aeriene ale SUA a lansat o solicitare către companii le din domeniul industriei militare pentru a veni cu propuneri pentru dezvoltarea unui avion luptă de generaţia a VI-a, ca parte a programului NGAD.

Acest demers începe în mod oficial procesul de selecție a uneia sau mai multe companii care să lucreze la dezvoltarea NGAD, ca viitor înlocuitor al avioanelor F-22 Raptor.

Avionul luptă de generaţia a VI-a este un element vital al programului militar Next Generation Air Dominance (NGAD), deoarece reprezintă un salt tehnologic important față de F-22, pe care îl va înlocui." a declarat secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, într-un comunicat. 

Grupul de companii care concurează pentru a dezvolta avionul luptă de generaţia a VI-a nu este cunoscut, deși se presupune că giganții din domeniul apărării Lockheed Martin, Boeing și Northrop Grumman vor înainta cu siguranţă propuneri către Departamentul Forțelor Aeriene ale SUA.

Concurența pentru a câștiga acest contract va fi extrem mare, deoarece ar putea foarte bine să fie ultima aeronavă tactică avansată de tip avion de luptă cu echipaj uman construită pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite, sunt de părere analiştii militarii ai publicaţiei The War Zone.

Potrivit Frank Kendall, Forțele Aeriene ale SUA ar trebui să achiziționeze 200 de avioane de luptă de tip NGAD împreună cu 1.000 drone autonome care vor coopera cu avioanele de luptă de generația a VI -a în cadrul unui sistem care va permite schimbul de informaţii şi coordonarea acţiunilor cu alte active (inclusiv F-35), sateliți, sisteme de apărare aeriană și așa mai departe.

DAF [Departamentul Forțelor Aeriene] lucrează la mai multe programe militare din care ar rezulta mai multe tipuri de aeronave de ultima generaţie. Până acum se cunosc informaţii despre ''Proiectul Carrera'' - propunerea companiei Lockheed Martin pentru efortul Forțele Aeriene ale SUA (USAF) privind avioanele care colaborează în luptă (Collaborative Combat Aircraft  - CCA) - dar şi la programul celei de-a șasea generații de avioane de luptă invizibile "NGAD''.

Anterior, U.S. Air Force a ajuns la concluzia că are nevoie de 1.000 de drone autonome CCA plecând de la ideea că vor fi câte două CCA pentru fiecare dintre cele 200 de platforme NGAD și încă două pentru fiecare dintre cele 300 de avioane F-35.

Merită să subliniem că un total de 200 de avioane de luptă NGAD este aproximativ echivalent cu dimensiunea flotei actuale de avioane de luptă F-22 Raptor a Forțelor Aeriene ale SUA.

U.S. Air Force și-a anunțat intenția de a renunţa treptat F-22 încă din 2021, cu precizarea clară că avionul de generaţia a V-a va fi înlocuit de avionul de generaţia a VI-a care rezultă din programul NGAD.

Înlocuirea lui F-22, considerat cel mai bun avion din lume, deși este cel mai vechi dintre aeronavele de generația a cincea, necesită un avion cel puțin la fel de capabil ca F-22.

În 2009, costul unui F-22 era estimat la 138 milioane de dolari, ceea ce în prezent reprezintă aproximativ 170 - 180 milioane de dolari.

Pornind de la această valoare actualizată a lui F-22, rezultă că NGAD se va axa, cel mai probabil, tot pe tehnologia stealth extrem – vinovatul principal pentru costul ridicat al lui F-22.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel