Niciun progres în vânzarea sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400 către Qatar

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Qatarul încă studiază o achiziție deja mult întârziată a sistemelor de rachete S-400 din Rusia. "Nu există progrese în ceea ce privește S-400, dar Qatarul ia în considerare, în mod cuprinzător, aspecte legate de cooperarea cu Rusia, în ceea ce privește sistemele de armamente", a declarat ambasadorul Qatarului în Rusia, șeicul Ahmed bin Nasser bin Jasim Al Thani într-un interviu acordat, marți, ziarului Kommersant.

Legăturile dintre Qatar și Rusia s-au intensificat de când a fost lansată o blocadă împotriva Qatarului de către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain în 2017. În acest context, liderul Qatarului, emirul șeic Tamim bin Hamad Al Thani, a efectuat o vizită la Moscova, în martie 2018, unde s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Trimisul rus la Doha a dezvăluit, în iulie 2018, că cele două țări erau în discuții despre sistemele de apărare antiaeriană S-400.

Acordul de cooperare tehnico-militară dintre Rusia și Qatar a intrat în vigoare în iulie 2019, dar încă nu există proiecte specifice, a precizat reporterul Kommersant. Referindu-se la acest fapt, ambasadorul Qatarului a declarat că, ”nu vorbim despre contracte pentru furnizarea de arme, ci despre acorduri cu caracter juridic și de principiu. Unele dintre ele au fost deja semnate, iar unele sunt în lucru pentru a le pregăti în vederea semnării.”

Ambasadorul Al Thani a adăugat, în cadrul interviului, că membri ai forțelor armate qatariote vor ajunge în Rusia, în august, unde vor participa la antrenamente comune cu forțele armate ruse și la Jocurile Internaționale ale Armatei.

"Avem multe domenii de cooperare militară, în special în domeniul instruirii personalului, și există acorduri corespunzătoare în acest domeniu. Cooperarea în sfera militară continuă să se dezvolte", a mai precizat ambasadorul.

Potrivit Kommersant, șeicul Ahmed bin Nasser bin Jasim Al Thani a fost numit, toamna trecută, în funcția de ambasador al Qatarului în Federația Rusă, dar a ajuns la Moscova abia la sfârșitul iernii. Pentru fostul șef al serviciilor de informații militare qatariote, aceasta este prima misiune diplomatică. Și aproape imediat, noul ambasador s-a confruntat cu sarcina de a pregăti vizita în Rusia a emirului șeic Tamim bin Hamad Al Thani, care va conduce delegația țării sale la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, din iunie, unde Qatarul are statutul de invitat de onoare, anul acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel