Nemulțumiți de eficiența lor pe front, rușii “recheamă în service” tancurile T-14 Armata. Blindatele vor fi reparate, în funcție de deficiențele constatate

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 22.08.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că producătorul rus a decis finalizarea noului tanc T-14 Armata, după analiza întrebuințării acestuia în zona operației militare speciale.

Din considerente de securitate și confidențialitate, interlocutorul agenției a refuzat să dezvăluie detalii specifice ale modificărilor planificate.

Cu ceva timp în urmă, mai multe tancuri de tip Armata au fost trimise în Ucraina, în cadrul unor unități ale Grupării de trupe Sud, pentru a fi testate în condiții reale de luptă. Ulterior însă, acestea au fost retrase de pe linia de contact.

Cel mai probabil, militarii ruși nu au fost foarte mulțumiți de rezultatele întrebuințării în luptă a tancurilor T-14 Armata. În orice caz, nu au fost anunțate date noi despre utilizarea acestora în zona operației militare speciale.

Acum, baza flotei de tancuri a Federației Ruse este reprezentată de tancurile T-72, în diverse versiuni, T-80 și T-90. Cele mai entuziaste recenzii ale militarilor ruși sunt primite în ceea ce privește tancurile de tip T-90M Proryv. În timpul operației militare speciale din Ucraina, acestea s-au dovedit a fi cele mai bune. Cu ajutorul lor, armata rusă nu numai că distruge cu ușurință vehiculele blindate occidentale, dar efectuează și atacuri de succes asupra pozițiilor fortificate ale armatei ucrainene.

În ceea ce privește tancurile Armata, până în prezent nu se cunoaște cu exactitate termenul în care vor fi efectuate modificările necesare. În orice caz, va fi vorba cel puțin de câteva luni de zile.

Tancul T-14 de pe platforma Armata, care este dezvoltat de concernul Uralvagonzavod, a participat pentru prima dată la parada organizată de Ziua Victoriei pe 09 mai 2015. În anul 2019, tancul a trecut testele preliminare. Acesta folosește soluții de design unice, care nu au analogii în lume.

Principala sa inovație este turnul nelocuit. Echipajul Armatei se află într-o capsulă blindată izolată din carcasa tancului, de unde controlează de la distanță armamentele. T-14 este echipat cu un sistem de protecție activă, care poate respinge proiectilele și rachetele ce zboară către vehicul. Sistemul modular permite înlocuirea armelor și echipamentelor tancului, în funcție de misiune.

Pentru prima dată, versiunea pentru export a tancului T-14 a fost prezentată la standul Rosoboronexport de la forumul Armata-2022. Anterior, macheta acestuia a fost lansată pentru prima dată în străinătate la expoziția IDEX din Abu Dhabi, în februarie 2021. La aceeași expoziție, directorul general al Rosoboronexport, Alexander Mikheev, a spus că șase țări au manifestat interes pentru tancul T-14 pe platforma Armata. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel