NATO utilizează tehnologie furnizată de UTI Grup în cadrul sistemului AGS

UTI Grup a furnizat module esențiale pentru două componente software importante ale sistemului AGS al NATO: aplicația de comandă și control pentru Centrul de Comandă de Bază (MOS – Mission Operation Support) și aplicația pentru punctele de comandă transportabile (TGGS – Transportable General Ground Stations), necesare în vederea asigurării sistemului de comunicații (voce și mesaje), a stocării de date, a interoperabilității și a diseminării de date între participanții la acțiuni militare.

Potrivit unui comunicat al companiei, aplicațiile au fost testate cu succes și acceptate, fiind integrate în sistemul NATO AGS din centrul de comandă de la baza militară aeriană de la Sigonella, Italia. 

Sistemul AGS a fost implementat pentru a susține acțiunile comune de intelligence, supraveghere și recunoaștere terestră ale statelor membre NATO și pentru a oferi factorilor de decizie o imagine completă asupra situației terestre.  

De asemenea, pentru componenta hardware a programului AGS, UTI Grup, prin compania membră Defense Engineering, a proiectat, certificat și executat incinte de transport (transport cases) rigidizate pentru protejarea echipamentelor IT și electronice ale punctelor de comandă mobile pe durata transportului, depozitării și desfășurării în câmpul tactic. Aceste incinte sunt echipate cu toată logistica necesară asigurării comunicațiilor de date și permit funcționarea în condiții extreme, fiind testate în laboratoarele specializate NATO, dovedindu-se perfect funcționale în condiții de vibrații, șocuri, temperaturi și umiditate extreme.

 

A group of people standing in front of a computer

Description automatically generated

Incintă de transport desfășurată într-un punct de comandă transportabil
Sursă foto: NATO

A close up of a device

Description automatically generated

Incintă de transport realizată de UTI

Având în vedere importanța sistemului și conjunctura în care va fi utilizat, cerințele de asigurare și de control al calității au fost aplicate cu exigență, conform standardelor NATO specifice proiectului, mai informează sursa citată.

Participarea UTI la Programul AGS a implicat o echipă de peste 60 de specialiști hardware și software (analiști, SME, arhitecți software, dezvoltatori software, ingineri de implementare și de testare) și reprezintă rezultatul efortului continuu al UTI Grup de a investi în activități de cercetare în domeniul soluțiilor de apărare. 

Programul AGS se derulează din anul 2013 de către o echipă formată din reprezentanți ai 15 țări, sub coordonarea companiei americane Northrop Grumman, în timp ce compania italiană Leonardo este contractorul principal al programului în Europa. UTI Grup participă la programul NATO AGS în calitate de subcontractant al companiei italiene Leonardo, valoarea contractului între cele 2 companii fiind de aproximativ 9 milioane Euro.


Despre programul AGS


Sistemul va proteja atât trupele terestre, cât și populația civilă, va îmbunătăți controlul la frontiere și siguranța maritimă, va susține lupta împotriva terorismului și va îmbunătăți gestionarea crizelor și operațiunilor de intervenție în cazul unor dezastre naturale.

Evenimentul de inaugurare a sistemului AGS a avut loc pe 17.01.2020 la baza militară din Sigonella, Italia, unde au fost recepționate primele două dintre cele cinci drone de supraveghere și recunoaștere terestră de la mare altitudine din componența sistemului.

Sistemul AGS este achiziționat de 15 țări aliate (Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Statele Unite) și, în curând, țările aliate vor utiliza integral sistemul la a cărui realizare, UTI și, implicit, România au avut o contribuție importantă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel