NATO mai face un pas în cursa spațială: Space Centre. Sunt chemate toate statele Alianței

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
Sursă foto: NATO
Sursă foto: NATO

NATO intenționează să își dezvolte Centrul Spațial recent înființat, surse din cadrul Alianței declarând că anul acesta vor fi cooptate noi state și personal suplimentar.

Un purtător de cuvânt al NATO a declarat că în 2021 va avea loc o suplimentare a personalului de la Centrul Spațial al NATO, care a fost fondat în octombrie 2020. În prezent, experți din Germania, Regatul Unit și Statele Unite sunt repartizați în centrul găzduit în cadrul Comandamentului Aerian Aliat (AIRCOM) la baza aeriană Ramstein din Germania.

 

Pot participa și membrii Alianței care nu dețin capacități spațiale

 

„În 2021 anticipăm că vom primi personal suplimentar de la statele membre NATO. Ne așteptăm ca centrul să crească în timp, asigurând capacitatea defensivă de care Alianța Nord-Atlantică are nevoie.

Toate națiunile pot furniza date, produse și servicii, care pot fi combinate într-un singur produs NATO. Această imagine comună a domeniului spațial poate fi apoi partajată între alianță”, a declarat purtătorul de cuvânt. Cererile de asistență spațială nu se limitează la aliații care dețin capacități spațiale. 

În 2019, NATO a declarat că spațiul este un domeniu operațional alături de forțele aeriene, terestre, navale, dar și domeniul cibernetic. Acest lucru a permis Alianței să îmbunătățească eficiența și să își sincronizeze eforturile în mai multe domenii, incluzând aici și domeniul spațial.

Colectarea de informații, supravegherea și recunoaștere (așa-numitul JISR - Joint Intelligence, Surveillance and Reconnaissance); navigația și sincronizarea; apărarea antirachetă, precum și comunicațiile sunt printre componentele de bază a ceea ce NATO numește „Conștientizarea domeniului spațial”. Alianța oferă comandanților săi conștientizarea domeniului spațial prin utilizarea datelor, produselor și serviciilor puse la dispoziție prin coordonarea cu statele membre NATO. „Acesta este un proces încercat și care funcționează”, a declarat pentru Janes purtătorul de cuvânt.

Înființat în octombrie 2020 în baza articolului V din Tratatului Atlanticului de Nord, Centrul Spațial NATO, având centrul de comandă la Ramstein - Germania, urmărește asigurarea sprijinului spațial pentru operațiunile NATO, schimbul de informații și coordonarea activităților Alianței.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel