NATO analizează posibilitatea înfiinţării unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-o conferinţă de presă la Bruxelles cu premierul britanic Boris Johnson, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că miniştrii apărării din cadrul Alianţei vor discuta săptămâna viitoare "despre o întărire a securităţii în partea de sud-est a Alianţei, prin constituirea unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre".

Această declaraţie vine în contextul în care NATO considera că desfăşurarea militară rusă din apropierea Ucrainei şi din Belarus reprezintă "un moment periculos pentru securitate în Europa".

"Ne vom apăra şi proteja toţi aliaţii. O nouă agresiune a Rusiei (împotriva Ucrainei) ar conduce la o întărirea a prezenţei NATO, nu la o diminuare", a precizat secretarul general al Alianţei.

Jens Stoltenberg a subliniat că Rusia trebuie să aleagă între o soluţie diplomatică la criza privind Ucraina sau sancţiunile economice ale Occidentului şi o prezenţă militară sporită a forţelor NATO în ţările din estul Europei care sunt membre ale Alianţei.

 

Constituirea unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre



"Rusia are de făcut o alegere: fie o soluţie diplomatică, pentru care suntem dispuşi să stăm la masa (negocierilor), fie o confruntare, dar atunci va plăti un preţ ridicat", a declarat Stoltenberg.

"Miniştrii apărării din cadrul Alianţei vor discuta săptămâna viitoare despre o întărire a securităţii în partea de sud-est a Alianţei, prin constituirea unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre", a anunţat el.

Mai mulţi membri ai Alianţei au decis să aloce mai multe resurse pentru forţa de reacţie rapidă a NATO, ceea ce "va permite să avem întăriri rapide şi o capacitate de reacţie crescută", a precizat Stoltenberg.

De asemnea, trebuie precizat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine în România vineri, 11 februarie, într-o vizită oficială la Baza 57 Aerienă Mihail Kogălniceanu împreună cu președintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit programului prezentat de Administrația Prezidențială, vizita secretarului general al NATO începe la ora 11.00, fiind urmată de convorbiri oficiale la ora 11.20 și o ”întâlnire cu militarii dislocați în bază” la ora 11.45.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel