Multe proiecte, puține rezultate. Rusia anunță o nouă dronă, Grom, care va putea controla un roi format din 10 drone Molniya

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.03.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că drona de atac de perspectivă Grom va fi capabilă să controleze un roi format din 10 drone Molniya.

“Aparatul de zbor fără pilot Grom, dezvoltat de compania Kronștadt, pe lângă posibilitățile sale de atac va fi capabilă și să controleze un roi format din 10 drone de atac Molniya, lansate de pe o altă platformă aeriană”, a spus sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, până de curând, drona de atac Molniya a purtat denumirea de Piranha.

După cum a informat compania Kronștadt, particularitățile dronei Grom sunt legate și de existența a patru puncte de prindere pentru armamente (două amplasate sub aripi, două în interiorul fuselajului), masa de șapte tone și capacității de a transporta o încărcătură cu o greutate de până la 1,3 tone, la o distanță de 800 de kilometri.

Ca și în cazul altor proiecte militare, producătorii ruși anunță posibilități descurajante pentru dronă. Astfel se informează că, în prezent, corporația Armament tactic de rachete pregătește pentru această dronă rachete din clasa aer-sol, o nouă rachetă dirijată de aviație Produs 85, precum și bombe dirijate de aviație KAB-250 și KAB-500.

Comentariul autorului: Rusia se străduiește să-și corecteze unul dintre punctele slabe ale Forțelor Armate, recunoscut atât de experții militari străini, cât și de cei interni, respectiv lipsa dronelor de atac.

Întrucât există încă decalaje mari față de SUA, China, dar și față de alte state precum Israel sau chiar Turcia, partea rusă încearcă să dezvolte simultan mai multe tipuri de drone de atac, ușoare, medii și grele, precum și să realizeze o interconectare între acestea, în scopul creșterii puterii de lovire și a eficienței atacurilor aeriene.

Astfel, după recenta introducere în dotarea trupelor a dronei de atac Orion, Rusia a anunțat că testează alte două drone de atac din clasa medie, respectiv Altius și Grom. În paralel, continuă testarea prototipului dronei grele de atac de tip Okhotnik.

În ceea ce privește dezvoltarea dronelor Molniya, de dimensiuni reduse, dezvoltatorii rușii își doresc ca acestea să poată fi lansate de pe mai multe platforme purtătoare, inclusiv avioane de vânătoare Su-57 și drone grele de atac Okhotnik, și să poată acționa în roiuri formate din 8-10 aparate de zbor fără pilot.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel