Motorul F135 de la Pratt & Whitney rămâne în continuare pe avioanele F-35, chiar dacă Lockheed Martin a insistat ca acesta să fie înlocuit

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Motoarele F-135 pe linia de producție a Pratt & Whitney. Sursa foto: P&W.
Motoarele F-135 pe linia de producție a Pratt & Whitney. Sursa foto: P&W.

Motorul F135 de la Pratt & Whitney pentru avionul de luptă F-35 primește sprijin financiar deplin din partea Comitetului de Credite al Senatului SUA. Astfel, Pratt & Whitney continuă să primească sprijin pentru diverse partin din programul legate de F135. Banii sunt alocati ca parte a bugetului pentru anul fiscal 2024.

 

La 27 iulie, Comisia pentru credite a Senatului SUA a adoptat un proiect de lege care includea: 497 de milioane de dolari pentru dezvoltarea modernizării nucleului motorului F135 şi 264 de milioane de dolari în plus față bugetul aprobat anterior pentru piese de schimb și reparații pentru motorul F135.

Alte 280 de milioane de dolari vor fi acordate pentru dezvoltarea de noi tehnologii pentru motoarele care ar putea fi utilizate pe avioanele tactice din generația a V-a.

Dar ce mai importantă punct trecut în proiectul adoptat de Comisia pentru credite a Senatului SUA se referă la o interdicție împotriva integrării oricărui motor alternativ pe orice variantă de F-35.

Programul F135 susține aproape 55.000 de locuri de muncă în 41 de state și peste 260 de furnizori. În martie 2023, U.S. Air Force, U.S. Marine Corps și U.S. Navy au ales să modernizeze motorul F135 în loc să îl înlocuiască cu un motor complet nou. Decizia a fost anunțată ca parte a propunerii pentru stabilirea bugetului militar pentru anul fiscal 2024.

Recent, compania americană Lockheed Martin a provocat o surpriză în rândul industriaşilor din domeniul aeronautic din SUA, anunţat că a decis să achiziţioneze un motor nou, de ultima generație, pentru avioanele F-35.

Decizia anunţată de către Lockheed Martin risca sa dea peste cap planurile Pentagonului de a moderniza motoarele cu care vin în prezent echipate aeronavele F-35.

Această decizie îndrăzneață a provocat un răspuns puternic şi din partea companiei Pratt & Whitney, care cu siguranță nu se aștepta la așa ceva, fiind producătorul motoarelor care sunt instalate pe F-35.

Greg Ulmer, vicepreședinte executiv în cadrul companiei Lockheed Martin, a dezvăluit pentru prima dată această informație într-un interviu acordat, în iunie 2023, publicaţiei Breaking Defense, în cadrul unui eveniment ţinut la Salonul aeronautic de la Paris.

Ulmer a vorbit deschis despre demersul companiei Lockheed Martin cu privire la programul de tranziţie de la vechile motoare către unele complet noi pentru avioanele F-35.

"Susțin cauza, un nou motor", a dezvăluit atunci Ulmer. "Cred cu tărie că multe dintre strategiile de astăzi sunt depăşite, fară a ţine cont de o perspectivă mai largă, mai orientată spre viitor", a  precizat acesta.

Într-un comunicat transmis ulterior către Defense News, Lockheed Martin a subliniat beneficiile dezvoltării unui nou motor. Reprezentanţii acestei companii au evidențiat ca noul motor ar avea caracteristici tehnice care ar aduce un plus de performanţă avioanelor F-35, cu mult peste ceea ce promite în prezent programul de modernizare Block 4.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel