Momentul adevărului și cel mai greu test pentru Iron Dome și Israel se apropie. Gen. Amidror: Nimic din ce știați în 2011 nu mai e valabil azi

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Iron Dome / IDF
EXCLUSIV
Iron Dome / IDF

Yaakov Amidror, general-maior în rezervă al Armatei Israelului (IDF) și fostul șef al Consiliului Național de Securitate, a vorbit presei internaționale, într-un briefing la care a participat și DefenseRomania, despre capacitatea Iron Dome, celebrul sistem de apărare antiaeriană al Israelului, care se află în fața celui mai important test al existenței sale.

DefenseRomania a participat la un briefing organizat de EIPA (Europe Israel Press Association) intitulat „Israel's Fight Against Terror: Can it be done differently? Consequences and effects for Europe”. În cadrul briefingului mai mulți experți au prezentat jurnaliștilor străini situația de pe front. 

Briefingul a avut loc în contextul crizei din Orientul Mijlociu, declanșată de atacul barbar al Hamas de pe 7 octombrie în urma căruia aproximativ 1.400 de israelieni au murit.

În „sâmbăta neagră” Hamas a lansat peste 4.000 de rachete din Fâșia Gaza, în timp ce comandouri teroriste formate din aproximativ 2.000 de jihadiști Hamas au reușit să se infiltreze pe teritoriul israelian, de pe mare cât și terestru, unde au comis atrocități de nedescris împotriva populației civile din kibuțurile din apropiere de Gaza.

2. Iron Dome ... (iron-dome_44236900.jpg)

Iron Dome (Kippat Barzel)

De peste 3 săptămâni Israelul a declanșat o campanie masivă împotriva Hamas, Gaza fiind bombardată masiv în permanență, în timp ce operațiuni terestre limitate au început deja. Obiectivul Israelului este eradicarea Hamas și eliberarea celor peste 200 de prizonieri capturați de Hamas și duși în Fâșia Gaza.

Una din marile provocări pentru Israel, odată cu intrarea tot mai mult în Gaza, va fi deschiderea unui nou front în nord, unde activează Hezbollah, în Liban. 

Hezbollah e o grupare teroristă șiită subordonată în totalitate regimului fundamentalist șiit din Iran. Deși de-a lungul timpului nu a existat o sincronizare între Hamasul sunnit și Hezbollahul șiit, accentuarea ofensivei în Gaza ar putea forța Iranul să deschidă prin Hezbollah un nou front. Iar acest lucru se va face cel mai probabil nu printr-o ofensivă terestră, ci un val masiv de rachete lansate către Israel.

Hezbollah deține aproximativ 200.000 de rachete, inclusiv rachete ghidate și armament modern. În comparație cu Hamas, Hezbollah deține prin transfer din Iran armament mult mai mare și performant.

În aceste condiții se pune întrebarea: Va reușit Iron Dome să treacă testul unor lansări majore din nord ale Hezbollah?

 

Momentul adevărului și cel mai greu test pentru Iron Dome și Israel se apropie. „Nimic din ce știați despre Iron Dome în 2011 nu mai e valabil în 2023”

 

3. Sistem de ... (iron_dome_23153800.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană israelian Iron Dome

Iron Dome e parte a unui sistem de apărare antiaeriană stratificat, crucial pentru Israel în contextul în care țara e aproape înconjurată de grupări teroriste proxy ale Iranului.

De-a lungul timpului Iron Dome a jucat un rol esențial, inclusiv în războiul din 2021 când Jihadul Islamic a lansat mii de rachete preț de câteva zile.

Și în „sâmbăta neagră”, când Hamas a lansat în doar câteva ore peste 4.000 de rachete, Iron Dome a avut o rată de interceptare uriașă, în ciuda faptului că unii s-au grăbit să arate cu degetul privind eșecul sistemului. Masacrele comise nu au fost cauzate de rachete ci de comandouri care s-au infiltrat direct în teritoriul israelian.

Rata de interceptare a Iron Dome a fost de peste 90%. 

În cadrul briefingului organizat de EIPA (Europe Israel Press Association) intitulat „Israel's Fight Against Terror: Can it be done differently? Consequences and effects for Europe”, DefenseRomania a discutat cu Yaakov Amidror, general-maior în rezervă al Armatei Israelului (IDF) și fostul șef al Consiliului Național de Securitate, despre capacitatea Iron Dome de a respinge un atac major din nord, în cazul în care Hezbollah va deschide un front prin lansări masive de rachete.

El a subliniat că nimic din ce știam de Iron Dome în 2011 nu mai e valabil azi, în contextul în care sistemul a fost actualizat din temelii.

„Nimic din ce era în 2011 nu mai e în 2023. S-a schimbat tot, comunicații, software, tot. Totul e modernizat. Rata de interceptare e foarte mare”, a precizat generalul israelian. În pofida faptului că nu există sistem infailibil, Iron Dome a avut și în octombrie o rată de interceptare de peste 90%.

„Va fi o provocare mare pentru sistem dacă Hezbollah va lansa un număr uriaș de rachete. Vom știi răspunsul la întrebarea dumneavoastră (n.r. - dacă Iron Dome va face față) doar dacă va fi lansat un astfel de atac. Din testele pe care le-am făcut Iron Dome va funcționa”, a conchis Yaakov Amidror, general-maior în rezervă, al Armatei Israelului (IDF) și fostul șef al Consiliului Național de Securitate, în discuția cu DefenseRomania.

CITEȘTE ȘI: Fateh 110, Oniks sau Scud vor testa punctul slab al Iron Dome care protejează Israelul. Uriașul arsenal al Hezbollah: 200.000 de rachete, inclusiv sute de rachete ghidate

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel