Fateh 110, Oniks sau Scud vor testa punctul slab al Iron Dome care protejează Israelul. Uriașul arsenal al Hezbollah: 200.000 de rachete, inclusiv sute de rachete ghidate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Fajr-5, racheta de 333 mm este fabricată în Iran cu o rază de acțiune de 75 km (unii analiști militari speculează că raza reală este mai mare și nu este dezvăluită din motive de securitate) / Foto: The Israel Project, flickr
Fajr-5, racheta de 333 mm este fabricată în Iran cu o rază de acțiune de 75 km (unii analiști militari speculează că raza reală este mai mare și nu este dezvăluită din motive de securitate) / Foto: The Israel Project, flickr

Institutul israelian pentru Studii de Securitate Națională (INSS) a publicat evaluarea sa privind arsenalul de rachete al organizației șiite pro-iraniene libaneze Hezbollah, relatează publicația The Jerusalem Post.

Potențialul Hezbollah nu este doar respectabil, ci și terifiant. Dacă vom asista la escaladarea conflictului din Fâșia Gaza, tornada cu rachete a „Partidului lui Allah” va lovi Israelul.

Hezbollah este o organizație susținută de Iran, înarmată cu un arsenal semnificativ de arme extrem de distructive. Armata Hezbollah e formată din militari în termen și în rezervă, numărul lor fiind estimat la 50.000 - 100.000 de luptători. În plus, Forța Radwan, o unitate de comando cu înaltă pregătire și experiență de luptă din conflictul din Siria, se crede că este formată din aproximativ 2.500 de luptători sau mai mult.

„În plus, Hezbollah primește sprijin extern din partea activiștilor șiiți, inclusiv a celor din țări vecine precum Afganistan, Pakistan, Siria și Irak”, se arată în raportul citat de JPost.

 

Rachetele Hezbollah, o amenințare serioasă

Rachete de croazieră P 800 Onyx din complexul Bastion

Raportul indică, de asemenea, „mijloacele impresionante de atac” folosite de Hezbollah.

Datele INSS indică faptul că Hezbollah ar deține un arsenal vast de 150.000 - 200.000 de rachete, inclusiv sute de rachete ghidate cu precizie:

  • aproximativ 40.000 de rachete cu rază scurtă de acțiune (15-20 km),

  • aproximativ 80.000 de rachete cu rază medie și lungă de acțiune, cum ar fi Fajr 3 și 5

Fateh-110 / Sursa foto: ypa, via wikipedia

  • aproximativ 30.000 de rachete cu rază lungă de acțiune (200-300 km),

  • un număr limitat de rachete Scud C și D cu rază lungă de acțiune (700 km) primite din Siria.

  • câteva sute de rachete Fateh-110, echipate cu sisteme de navigație precise bazate pe GPS și care transportă aproximativ 500 kg de explozibili, au o precizie și un potențial distructiv semnificativ,

  • rachete sol-aer C802 de înaltă calitate din China,

  • rachete de croazieră supersonice P-800 Oniks (Yakhont - varianta pentru export), din Rusia. 

În plus, teroriștii Hezbollah dețin rachete antitanc rusești moderne Kornet, precum și rachete antiaeriene SA-17 (Buk-M1) și SA-22 (Pantsir-S1) care pot lovi navele și elicopterele, se arată în raport.

 

Cum funcționează Iron Dome și de ce a fost atât de eficient pentru Israel până acum

Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării

 Iron Dome constă din trei componente principale:

  • o stație radar multifuncțională , a cărei sarcină este să detecteze apropierea unei rachete;

  • sistemul de comandă și control (centrul de control al focului), care prelucrează aceste informații, activând a treia componentă;

  • rachete interceptoare Tamir, a căror sarcină este să distrugă o rachetă lansată de inamic ( de obicei trei lansatoare cu 20 de rachete interceptoare Tamir).

Costul unei baterii a sistemului Iron Dome este de cel puțin 50 de milioane de dolari.

Sistemul radar al Iron Dome este complet automatizat și detectează ținte inamice la o distanță de până la 40 de kilometri.

Rachetele interceptoare (trase la comanda centrului de control al focului) pot manevra în aer și explodează în apropierea țintei, distrugând proiectilul, având o eficiență de 90%.

Sistemul Iron Dome are capacitatea de a ”filtra” rachetele trase de inamic, rachetele interceptoare fiind lansate doar către țintele susceptibile de a cădea în zone populate și în apropierea obiectelor critice. Această abordare a făcut posibilă economisirea rachetelor interceptoare Tamir, al căror cost, conform diferitelor estimări , variază de la 20 la 100 de mii de dolari.

 

Ce vulnerabilități are sistemul Iron Dome

 

Înainte de atacul Hamas din 7 octombrie 2023, sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului era considerat unul dintre cele mai fiabile din lume.

Cu toate acestea, teroriștii Hamas au reușit să-și găsească punctul slab.

NYT indică faptul că Hamas a reuşit să tragă sute de rachete în succesiune rapidă, depăşind, probabil, capacităţile sistemului.

Cele aproape 5.000 de rachete lansate de Hamas au cauzat daune semnificative orașelor israeliene datorită masivității atacului, funcționarea Iron Dome fiind parțial suprimată.

Astfel, punctul slab al acestui sistem de apărare antirachetă este așa-numitul „punct de saturație” – adică numărul maxim de rachete inamice pe care „Domul” îl poate intercepta.

Această vulnerabilitate a fost analizată atent și va fi speculată, cu siguranță, de Hezbollah, dacă gruparea va decide să lovească Israelul.

De asemenea, rămâne de văzut cât de eficient va fi sistemul Iron Dome împotriva celor mai noi rachete din arsenalul Hezbollah.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel