Moment istoric pentru industria aeronautică din Turcia: Avionul de luptă TF-X efectuează primele teste la sol (Foto)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Proiectul TF-X al Turciei
Proiectul TF-X al Turciei

Turcia scrie în aceste zile un nou capitol în istoria modernă a industriei sale aeronautice. Turcia continuă să fie destul de ambiţioasă şi nu pare că ar vrea să renunţa la programul militar pentru realizarea avionului de vânătoare TF-X, chiar dacă de la lăsarea oficială a programului, în anul 2013, a întâmpinat foarte multe dificultăţi. Mass-media turca relatează că avionul de luptă [MMU în limba turcă] TAI TF-X, a început testele de rulare. TF-X, care a ieșit pe pistă propulsat de propriile motoare, a finalizat cu succes testul.

Programul militar pentru realizarea avionului de vânătoare TF-X, care a fost inițiat de Directoratul turc a Industriei de Apărare [SSB] și este implementat de TAI (Turkish Aerospace Industries), progresează cu succes.

Astăzi, mass-media turca a publicat câteva imagini cu avionul de luptă care a început testele de rulare pe pistă, următoarea etapă a testelor la sol.

Potrivit informațiilor apărute presa turcă, în timpul testului care a avut loc joi, 16 martie, avionul TF-X și-a pornit propriile motoare și a pornit pe pistă. Testul a presupus pornirea motoarelor și deplasarea pe cont propriu, avansând de-a lungul pistei până la o anumită distanță. Turcia a declarat că testul a fost un succes, ceea ce a și fost.

Următorul test va fi prezentat oficial mâine, 18 martie. Acesta este cunoscut sub numele de roll-out, care reprezintă plecarea oficială a aeronavei din hangar. Testul de rulare pe pistă a demonstrat că TF-X este pe deplin pregătit să efectueze testul de roll-out.

Totuși, nu este clar dacă avionul TF-X va fi produs integral de industria turcă, aşa cum doreşte Turcia, deoarece companiile care participă la acest proiect caută parteneri externi. Cert e însă că programul a suferit întârzieri din cauza problemelor tehnologice. Turkish Aerospace Industries (TAI) a purtat discuții cu Rolls-Royce pentru coproducția de motoare, dar fără rezultate concrete.

Spunem că este un demers ambiţios, deoarece programul militar pentru realizarea TF-X are la activ mai multe întârzieri. O machetă în mărime naturală a avionului de luptă a fost prezentată la Salonul aeronautic de la Paris în 2019, președintele și directorul general al TUSAS, Temel Kotil, a declarat atunci că obiectivul Turciei era de a realiza un prim zbor cu prototipul în 2025. În același timp, se spera ca primele aeronave de acest tip să intre în dotarea Forţelor Aeriene Turce încă din anul 2028.

 

Importanţa programului TF-X pentru Forțele Aeriene Turce


Proiectul TAI TF-X, pe care Turcia își propune să îl dezvolte ca avion de luptă de generația a V-a , a fost lansat la 5 august 2016. Ankara a planificat inițial ca aeronava să efectueze primul zbor în 2026. Cu toate acestea, Turcia face progrese rapide și acum spune că primul zbor va fi la sfârșitul anului 2023.

Se știe că 3 prototipuri MMU Block 0 și 1 MMU Block I vor fi produse de TAI. Producția a 3 prototipuri MMU Block 0 este planificată să fie finalizată până la sfârșitul anului 2026. Din 2029, se urmărește începerea activității de producție a configurației MMU Block I și livrarea a 10 A/C MMU Block I către Forțele Aeriene Turce.

TF-X este un avion de luptă de generația a V-a, ce se doreşte a avea caracteristici similare cu F-35 Lightning II de la Lockheed Martin. Programul TF-X a fost dezvoltat cu scopul de a înlocui avioanelor F-16C/D, începând cu anul 2030. Din câte se ştie până la acesta oră, Turcia ar dori pentru forţele sale aeriene între 100-150 de aeronave TF-X, pe care să le menţină operaţionale până la începutul anului 2070. Cel puţin așa se prezintă lucrurile pe hârtie, dar vom vedea câte dintre acestea vor deveni şi realitate.

În iulie 2019, Washingtonul a exclus Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter condus de SUA, ca răspuns la decizia Ankarei de a achiziționa și implementa sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400.

De atunci, Turcia a acordat o importanţă mai mare derulării programului TF-X. Guvernul de la Ankara a alocat încă 1,3 miliarde de dolari pentru Faza 1 a programului TF-X. Un total de 6.000 de ingineri lucrează la acest program, iar Turkish Aerospace Industries (TAI) a declarat că va construi în curând primul hangar, destina să găzduiască acesta aeronava. 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel