Moment istoric pentru Republica Moldova: Un sistem radar de ultimă generație Ground Master 200, cumpărat din Franța, a ajuns la Chişinău

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Radar Ground Master (GM) 200, prezentat de Thales la Eurosatroy 2022. Sursă foto: DefenseRomania
Radar Ground Master (GM) 200, prezentat de Thales la Eurosatroy 2022. Sursă foto: DefenseRomania

Forțele Armate ale Republicii Moldova au primit din Franța un radar mobil Ground Master 200, a informat Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Radarul, achiziționat din contul bugetului de stat și fabricat de compania franceză Thales, a ajuns la Chișinău pe 20 decembrie. În comunicatul de presă nu se specifică modelul radarului, dar, în baza declarațiilor anterioare, este vorba de sistemul Ground Master 200 comandat de Republica Moldova, în luna octombrie a acestui an, ca parte din efortul mai amplu de modernizare a forțelor armate pe fondul războiului din Ucraina.

Republica Moldova a primit un sistem francez de monitorizare a spațiului aerian, achiziționat pentru a ajuta țara să-și consolideze apărarea aeriană în contextul în care războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, a anunțat Ministerul moldovean al Apărării, la 20 decembrie.

Într-un comunicat de presă, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că sistemul fabricat și livrat de compania franceză Thales este „vital” pentru apărarea antiaeriană a Moldovei, mai ales în lumina ultimelor „incidente de încălcare a spațiului aerian” al Republicii Moldova.

"Acest sistem, care va monitoriza întregul spațiu aerian al țării, va completa seria de măsuri luate pentru a dota Armata Națională la standarde internaționale", a mai precizat acesta.

Nosatîi a mulțumit conducerii Republicii Moldova, partenerilor externi și Franței pentru munca depusă în vederea îmbunătățirii capacității de apărare.

Ministrul a mulțumit Franței pentru „susținerea oferită în realizarea acestui deziderat”, fără să precizeze în ce a constat ajutorul Parisului.

În comunicatul Ministerului Apărării nu se precizează nici costul instalației adusă în Republica Moldova „pe cale aeriană”. Potrivit informaţiilor desponibile public, prețul acestui sistem, despre care firma constructoare spune că este util inclusiv în contracararea dronelor militare, este de aproximativ 14 milioane de euro.

Invazia pe scară largă a Ucrainei a alimentat temerile Chișinăului cu privire la o agresiune sporită a Rusiei, iar rachetele rusești lansate din Marea Neagră au încălcat spațiul aerian moldovenesc.

Republica Moldova a cumpărat sistemul radar Ground Master 200 (GM 200) având obiectivul de a-și moderniza capacitățile de apărare aeriană.

Mai concret, Chişinăul a anunţat achiziţia unui radar Ground Master 200 (GM 200), produs de concernul multinaţional Thales, cu o rază de acţiune de 250 km şi care va fi folosit pentru consolidarea supravegherii spaţiului aerian moldovenesc.

GM 200 detectează și urmărește simultan ținte la altitudine joasă, până la mare altitudine. Radarul asigură coordonarea sistemelor de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) până la sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD).

Radarul Ground Master 200 a fost achiziționat de la bugetul de stat, dar și cu fonduri europene, întrucât Republica Moldova beneficiază și de finanțare prin Instrumentul european pentru pace / European Peace Facility.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel