Modul în care piața neagră aprovizionează trupele rusești cu sisteme Starlink: Achiziţia se face cu ajutorul unei reţele de contrabandă

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Trupele rusești din Ucraina continuă să obțină terminale Starlink prin lanțuri de aprovizionare obscure și intermediari, în timp ce SpaceX nu a oprit accesul la aceste dispozitive, a relatat Wall Street Journal pe 9 aprilie. Șeful Serviciului ucrainean de informații militare Kirilo Budanov a declarat în februarie pentru Wall Street Journal că forțele rusești folosesc mii de terminale Starlink în Ucraina, reluând afirmații anterioare ale serviciilor de informații militare și ale mass-media.

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX care operează Starlink, a negat că a vândut terminale Starlink către Rusia și a declarat că serviciul Starlink nu se va conecta la niciun dispozitiv din această țară. La rândul său, Moscova nu permite în mod oficial utilizarea Starlink pe teritoriul său, temându-se că aceasta ar submina controlul său strict asupra spațiului informațional.

Potrivit Wall Street Journal, intermediarii ruși cumpără hardware Starlink de pe platformele online de vânzare cu amănuntul, inclusiv eBay, din SUA sau de pe piața neagră din Asia Centrală, Dubai sau Asia de Sud-Est și ulterior introduc ilegal echipamentele în Rusia.

Voluntarii ruși livrează apoi terminale Starlink trupelor care luptă în Ucraina, ajutând forțele rusești în ceea ce privește comunicațiile și controlul dronelor, a scris publicația.

SpaceX s-a pronunțat anterior împotriva oricărei utilizări în scopuri militare a echipamentelor sale. Compania are capacitatea de a-și "localiza" dispozitivele, făcându-le astfel indisponibile în anumite locații.

Investigația The Journal a dezvăluit că utilizatorii ruși se conectează la Starlink prin intermediul funcției de roaming după ce distribuitorii îl înregistrează în țările în care Starlink este permis.

Dealerii ruși de terminale Starlink susțin, de asemenea, că Peninsula Crimeea sau teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina nu mai sunt exceptate de a se conecta la serviciul Starlink, permițând trupelor rusești să folosească dispozitivele, a scris publicația.

Secretarul adjunct al Apărării din SUA pentru politica spațială, John Plumb, a declarat pentru Journal că Washingtonul lucrează cu Kievul și SpaceX pentru a pune capăt folosirii terminalelor de către Rusia pe front.

Potrivit The Journal, terminalele Starlink au ajuns, de asemenea, în mâinile grupului insurgent sudanez numit ''Rapid Support Forces'', care este susținut de aşa-zisa companie militară privată rusă Wagner Group.

SpaceX a început să furnizeze terminalele Starlink Ucrainei la scurt timp după invazia Rusiei din februarie 2022. În septembrie 2023, CNN a scris că Musk a oprit Starlink în apropiere de Crimeea ocupată pentru a zădărnici un atac ucrainean împotriva marinei rusești.

Ulterior, Musk a confirmat că a primit o solicitare din partea Kievului de a activa Starlink "până la Sevastopol", cu "intenția evidentă de a scufunda cea mai mare parte a flotei rusești la ancoră", dar a precizat că sistemul nu a fost niciodată activ acolo, pentru început.

"Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost în mod explicit complice la un act major de război și de escaladare a conflictului", a susținut atunci omul de afaceri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel