Modernizarea primei escadrile de F-16 românești. În vizită la Bacău, ministrului Dîncu i-a fost prezentat stadiul programului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion F-16 la Aerostar S.A. Bacău. Sursa foto: Facebook Plane Spotters Bacău.
Avion F-16 la Aerostar S.A. Bacău. Sursa foto: Facebook Plane Spotters Bacău.

Ministrul Apărării Naționale a efectuat o vizită în cursul zilei de ieri la Bacău. În cadrul vizitei de la Aerostar Bacău, ministrului Vasile Dîncu i-a fost prezentat și stadiul programului de mentenanță al F-16 Fighting Falcon.

Ministrul Vasile Dîncu a fost primit la Aerostar Bacău de Lucian Bogdănel, prefectul județului, Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău și Grigore Filip, directorul Aerostar.

Potrivit unui anunț făcut de Lucian Bogdănel, „oficialul guvernamental a inspectat facilitățile reputatei companii aeronautice, trecând în revistă capabilitățile de producție ale Aerostar, precum şi stadiul programului de mentenanță al avionului multirol F-16, derulat de societatea băcăuană”.

„Ministrul Vasile Dîncu a elogiat reziliența Aerostar, precum şi înalta calificare a angajaților ce activează într-un domeniu industrial de vârf, al cărui cuvânt de ordine este "competiția" și „a subliniat că Aerostar este un partener de încredere al Ministerului Apărării şi unul dintre cei mai serioşi contractori din industria națională de apărare”, a conchis prefectul județului Bacău.

 

Programul de mentenanță și modernizare a F-16 Fighting Falcon desfășurat la Aerostar Bacău

 

Amintim că în luna august a anului trecut la Bacău a avut loc o premieră, când primul avion F-16 al Forţelor Aeriene Române, care urmează să intre într-un proces planificat de mentenanță, a pus roțile pe pista Aeroportului Internațional "George Enescu" Bacău.

Forţelor Aeriene Române dețin în prezent 17 aeronave F-16 Fighting Falcon care completează Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea.

Avioanele vor trece printr-un alt proces amplu de modernizare, unde vor fi aduse la următorul standard.

Așadar, toate cele 17 aeronave F-16 aduse din Portugalia sunt modernizate de OGMA și au aceeași configurație, respectiv M.5.2R. Ele vor fi aduse la o configurație superioară - M.6.X.

În paralel țara noastră a demarat procesul de achiziționare a încă 32 de avioane de tip F-16 Fighting Falcon din Norvegia. Aparatele norvegiene deși mai zburate, sunt mai moderne, ele fiind deja la standardul la care vor ajunge și F-urile achiziționate din Portugalia.

Potrivit Forțelor Aeriene Române, modernizarea la configurația M6.XR a primei escadrile este planificată să se execute în perioada 2023- 2025, odată cu furnizarea, de către partenerul american, a echipamentelor și pachetului software dedicate avioanelor F-16 achiziționate de România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel