Ministrul ucrainean de externe insistă ca Bulgaria să se alăture ţărilor care oferă ajutor militar Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat marţi, la Sofia, că este ''conştient'' de sentimentele proruse ale unei părţi a populaţiei bulgare, dar Rusia este o ţară care ''distruge, asasinează, torturează şi violează'', astfel că ea nu merită nici înţelegere, nici compasiune, relatează agenţia EFE.

''Sunt conştient de rolul Rusiei în istoria Bulgariei, la fel şi în istoria Ucrainei'', a spus Kuleba la o conferinţă de presă după întâlnirea cu şefa diplomaţiei bulgare, Teodora Genciovska.

''Din punct de vedere istoric, Rusia a făcut unele lucruri (pozitive) care dăinuie în sentimentele popoarelor acestor două ţări'', dar cea de astăzi este o Rusie ''diferită'', care ''distruge, asasinează, torturează şi violează'', a susţinut ministrul ucrainean. ''Această Rusie nu este cea care să merite compasiune şi înţelegere'', a continuat el.

Bulgaria este una dintre puţinele ţări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia. Guvernele de la Sofia şi Budapesta consideră că printr-un astfel de ajutor militar ar putea deveni părţi în conflict.

Această poziţie rezervată a fost confirmată indirect în conferinţa de presă la care şefa diplomaţiei bulgare a participat alături de omologul ei ucrainean.

''Ca ţară mică şi în funcţie de posibilităţile noastre încercăm să ajutăm cât mai mult poporul ucrainean'', a spus Teodora Genciovska, amintind de ajutorul umanitar de 1,5 milioane de euro - plus alte 185.000 de euro oferiţi prin intermediul unor ONG-uri - dat de Bulgaria de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Kuleba, sosit luni seară la Sofia într-o vizită neanunţată public în prealabil, a mulţumit pentru acest sprijin, dar a insistat pentru ajutorul militar, invocând argumentul că ''ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este esenţial pentru viitorul întregii regiuni şi securitatea Ucrainei înseamnă securitate pentru toate ţările de la Marea Neagră''.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel