Ministrul rus al apărării și șeful Rosatom au inspectat poligonul arctic în care au fost efectuate testele nucleare ale URSS

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 12.08.2023, ministrul Serghei Șoigu a inspectat gruparea de trupe din Arctica și, împreună cu șeful Rosatom, Alexei Likhachev, a vizitat poligonul central al Federației Ruse din Arhipelagul Novaya Zemlya.

,,Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, și șeful Rosatom, Alexei Likhachev, au zburat în jurul facilităților poligonului central de testare al Federației Ruse”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Interfax.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții ministerului, din 1954 și până în 1990, în poligonul central de testare din Novaya Zemlya, au fost efectuate 132 de explozii nucleare, ceea ce reprezintă 94% din testele nucleare ale URSS.

După cum au informat oficialii ruși, misiunile principale ale poligonului în etapa actuală constau în pregătirea și testarea unor modele promițătoare de arme și echipamente militare.

Între altele, în timpul vizitei, ministrul Serghei Șoigu a inspectat și garnizoanele arctice îndepărtate ale Flotei de Nord.

,,Ministrul rus al apărării a verificat organizarea activităților oficiale și îndeplinirea misiunilor în unitățile militare și speciale staționate pe arhipelagul Novaya Zemlya, inclusiv pregătirea pentru paza și apărarea instalațiilor critice”, se mai arată în comunicatul de presă al ministerului.

Pe 11 august, Flota de Nord a anunțat începerea unui antrenament de comandament și stat major, pe timpul căruia va fi exersată protecția comunicațiilor maritime de-a lungul rutei maritime de nord.

,,În total, la acțiunile practice participă peste 8.000 de militari, 20 de nave de luptă, submarine și nave auxiliare, cinci avioane și până la 50 de unități de tehnică militară și specială”, au spus reprezentanții Flotei de Nord.

Comentariul autorului: Prezența șefului Corporației de stat pentru energie atomică din Rusia (Rosatom) în delegația Ministerului rus al Apărării care a inspectat poligonul central de teste din Arhipelagul Novaya Zemlya indică faptul că activitățile desfășurate în regiune au și o componentă nucleară.

Probabil că desfășurare unor activități privind testarea unor armamente ce pot să poarte ogive nucleare a fost posibilă după retragerea Rusiei din Tratatul START, anunțată de partea rusă pe 21 februarie 2023.

Din cauza măsurilor luate de președintele rus, Vladimir Putin, și aprobate de Parlamentul de la Moscova, părțile au oprit schimbul de date privind armamentele strategice, care era efectuat în baza tratatului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel