Ministrul polonez al Apărării: Investiții în propria apărare și investiții în alianțe

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Anul 2019 s-a dovedit a fi deosebit de semnificativ pentru Polonia, deoarece a recapitulat realizările din ultimii 30 de ani ca stat suveran. Astfel, Polonia a sărbătorit anul acesta: 30 de ani de la căderea comunismului, a 20-a aniversare a aderării la NATO și a 15-a aniversare a aderării la Uniunea Europeană.

În ciuda schimbărilor substanțiale ale peisajului european de securitate în ultimii 30 de ani, alianțele puternice, deciziile înțelepte și eforturile, rămân de maximă importanță. Din acest punct de vedere, Polonia continuă să investească și să dezvolte în continuare relațiile sale strânse cu NATO și SUA ca piloni principali ai strategiei sale de securitate, precizează, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, într-o analiză realizată pentru Defense News.

,,În 2019 am fost martorii unor evenimente esențiale din istoria parteneriatului polonez-american. În iunie, președinții Andrzej Duda și Donald Trump au semnat Declarația comună privind cooperarea în domeniul apărării prin care SUA își reînnoiesc angajamentul de a crește efectivele militare staționate în Polonia. A fost urmată de adoptarea unei a doua declarații prezidențiale care să specifice prevederile conceptului prezenței militare americane durabile în Polonia pe 23 septembrie 2019'', spune Mariusz Blaszczak.

O mai mare prezență militară americană în Polonia

,,Având în vedere deciziile luate cu privire la prezenţa americană în Polonia, numărul trupelor americane va crește până la aproximativ 5.500. Cu doar câțiva ani în urmă, această cifră era de peste 10 ori mai mică. Fără nicio îndoială, acordurile convenite vor crea o nouă calitate a prezenței aliate pe teritoriul polonez și - într-un context mai larg - vor consolida postura de descurajare şi apărare a întregului flanc estic al NATO'', se arată în analiza ministrului polonez.

Importanta exercițiul militar al NATO - Defender-Europe 20

,,Această nouă abordare a securității flancului estic al NATO va fi confirmată de exercițiul Defender-Europe 20, care va avea loc în primăvara anului 2020. Va fi una dintre cele mai mari desfășurări de trupe ale forțelor americane în Europa de la Războiul Rece. Este de așteptat să participe aproximativ 37.000 de trupe. Exercițiul va fi un test practic al interoperabilității, pregătirii și capacității noastre de a primi și integra rapid forțele, dacă este necesar'', precizează Blaszczak.

Polonia își ia și în serios propriile obligații, investind în apărare

,,Prin urmare, punem un accent puternic pe necesitatea de a înveşti în dezvoltarea capacităților noastre de apărare. Bugetul nostru de apărare continuă să crească și este de așteptat să ajungă la 2,5% din produsul intern brut până în 2030. Având în vedere acest lucru, în octombrie am anunțat un nou Plan de modernizare tehnică a Forțelor armate poloneze. Perspectiva sa pe termen lung, până în 2035, asigură dezvoltarea ambițioasă, dar stabilă și echilibrată, a unor capacități avansate din punct de vedere tehnologic.'', spune ministrul.

Achiziția de avioane F-35 este încă o prioritate pentru Polonia

,,Am extins ciclul tradițional de planificare pe 10 ani cu intenția de a facilita contractele pe termen lung. O parte substanțială din resursele financiare va fi alocată pentru achiziționarea de echipamente de ultimă generație, cum ar fi avioane multi-rol de generația a cincea F-35 sau elicopterele de atac. Ne-am angajat să inițiem sau să continuăm programe legate de apărarea aeriană și antirachetă, artilerie și apărare cibernetică. Pe scurt, cheltuielile noastre vor consolida toate ramurile forțelor armate cu scopul de a răspunde cerințelor războiului'', a punctat ministrul polonez al Apărării.

Citeşte şi: Polonia intenționează să cumpere două submarine second-hand din Suedia

Importanța articolului 3 al NATO

,,Polonia - cunoscând importanța articolului 3 al NATO - este, de asemenea, în procesul de consolidare a dimensiunii și structurii forțelor sale armate. Formăm în prezent o divizie suplimentară, a patra și dezvoltăm Forţele de Apărare Teritorială, care au depășit nivelul de 20.000 voluntari în 2019 și ne concentrăm pe instruirea componentei Forțelor Naționale de Rezervă'', spune acesta.

Investiții în propria apărare și investiții în alianțe

,,Acest tip de strategie corect sincronizată și echilibrată de a înveşti în propriile capacități naționale pe de o parte și, pe de altă parte, construirea de alianțe puternice este cheia pentru a răspunde eficient provocărilor globale actuale'', conchide ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel