Polonia va cheltui 133 miliarde USD pentru modernizarea forțelor armate

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a semnat un nou plan de modernizare tehnică a forţelor armate, pentru perioada 2021-2035, care acoperă și anul 2020, potrivit Defense 24.

În 10 octombrie 2019, ministrul polonez al Apărării a aprobat unul dintre cele mai importante documente pentru apărarea și securitatea Poloniei - Planul de Modernizare Tehnică pentru perioada cuprinsă între 2021 și 2035, având în vedere şi anul 2020.

După cum a menționat Błaszczak, pentru a face întregul proces mai eficient, dar şi să se deruleze cât mai rapid, a luat o decizie de a prelungi perioada de planificare de la 10 la 15 ani. Contractele de achiziții din domeniul apărării sunt costisitoare și necesită mult volum de muncă. Extinderea perioadei de planificare a deschis calea către stabilirea bazei legale pentru încheierea acordurilor pe termen lung, a spus ministrul.

,,Noul plan prevede cheltuieli de modernizare care să corespundă așteptărilor soldaților polonezi. Vorbim despre o sumă de 524 miliarde zloţi, cca. 133 miliarde de dolari SUA, alocate pentru achiziționarea de noi armamente și echipamente pentru cei care ne asigura securitatea. Până în prezent, niciun guvern din istoria Polonei nu a putut aloca sume atât de mari modernizării armatei poloneze'', a precizat Mariusz Blaszczak, ministrul apărării din Poloniei.

Polonia cumpără din SUA 32 de avioane F-35 de ultimă generație

Blaszczak, când vorbit despre programe de modernizare, a  indicat că „Harpia" este programul cheie care a fost deja lansat și care are un sens fundamental pentru capacitățile de apărare ale Poloniei. Programul se referă la achiziția a 32 de avioane stealth de ultima generaţie F-35.

,,Am început deja negocierile cu guvernul SUA, în urma aprobării de către Congres a achiziției. Finalizarea acestui contract, cel mai semnificativ din istoria Poloniei este doar o problemă de timp'', a declarat Ministrul polonez al Apărării.

Polonia se numără printre ţările membre ale NATO care alocă cel puţin 2% din PIB pentru apărare. Varşovia a fost de acord în 2017 să crească treptat cheltuielile pentru apărare, de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă că bugetul anual ar trebui să se majoreze de aproape două ori, până la circa 80 de miliarde de zloţi (21 de miliarde de dolari) până în 2032.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel