Polonia intenționează să cumpere două submarine second-hand din Suedia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Marina Poloneză operează, în prezent, patru submarine cu propulsie diesel-electrică din clasa Kobben, achiziționate second-hand din Norvegia, după retragerea acestora din serviciu, în 2001. Construite în anii 1960, aceste submarine au fost modernizate înainte pentru a putea fi transferate în Polonia.

Cu toate acestea, având în vedere contextul de securitate actual din regiunea Marii Baltice şi amenințarea din partea Rusiei, capacitățile acestor submarine Kobben sunt considerate a fi mult prea depăşite. Astfel, pentru a face faţă noilor ameninţări de securitate din Marea Baltica, Polonia a decis să lanseze programul Orka pentru înlocuirea actualelor submarine, potrvit Opex 360.

Prin programul Orka, Varșoviei vrea să achiziționeze trei noi submarine, probabil înarmate cu rachete de croazieră.

Trei competitori în cursă pentru programul Orka

În prezent, discuțiile privind programul Orka se derulează cu trei competitori: grupul francez Naval (submarine Scorpene), suedezii de la Kockums, parte a companiei de apărare Saab Group (noul model de submarin A26 din clasa Blekinge) și germanii de la TKMS ( submarine Type 212/214).

Dar, a priori, marina poloneză ar dori să remedieze deficiențele submarinelor sale Kobben fără să aștepte rezultatul programului Orka.

Potrivit site-ului Defense24.pl, Varșovia intenționează să achiziționeze cele două submarine din clasa Södermanland (A-17) pe care Suedia intenționează să le înlocuiască cu două A-26 construite de Kockums.

Este ceea ce a anunțat Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al Apărării, la 28 noiembrie. „Cooperarea cu Suedia este cea mai avantajoasă soluție de tranziție în domeniul submarin. Lucrările de analiză sunt deja terminate și negocierile au început ", a precizat el.

Ministrul polonez a asigurat că această achiziție nu va pune sub semnul întrebării programul Orka

Dar sosirea acestor două submarine A-17 în marina poloneză va „întârzia puțin" acest program. Submarinele din clasa Södermanland au 60,5 metri lungime și un deplasament de1500 de tone scufundate și au intrat în serviciu la sfârșitul anilor 1980. Sunt operate de un echipaj format din 24 de oameni și sunt schipate cu 6 tuburi lans-torpile de 533mm și cu 3 tuburi lans-torpile de 400mm.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel