Avioanele Rafale sunt doar începutul. Grecia țintește F-35 și fregate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Grecia intenționează să cumpere avioane de vânătoare F-35, dorind să achiziționeze un total de 40 de aeronave, inclusiv cele 18 Rafale convenite recent cu Franța, potrivit ministrului grec al Apărării.

Într-o discuție referitoare la acordul dintre Grecia și Franța pentru cumpărarea a 18 avioane de luptă Rafale, ministrul grec al apărării, Nikos Panagiotopoulos, a confirmat faptul că „mai devreme sau mai târziu, va fi discutată și o achiziție de F-35”.

„La un moment dat, vom trece la avioane de generația a cincea, iar principalul avion din cadrul NATO aflat la un astfel de nivel este F-35”, a adăugat ministrul.

Prin cumpărarea de avioane de ultimă generație, Grecia speră că va anula amenințarea reprezentată de achiziția Turciei a sistemului antiaerian S-400, relatează Greek Reporter.

 

Schimbarea echilibrului de putere în regiune

Panagiotopoulos mai spune că Grecia intenționează să achiziționeze în total 40 de avioane de luptă, inclusiv cele 18 Rafale contractate recent cu Franța.

El a vorbit, de asemenea, despre modernizarea avioanelor F-16 grecești la versiunea Viper, „cea mai nouă versiune de F-16”. „În următorii șapte ani, vom actualiza anual între 8 și 12 avioane F-16  la versiunea Viper”, a mai declarat Panagiotopoulos. 

Ministrul a adăugat că Turcia „înțelege faptul că Grecia își întărește rapid politica de securitate. Achiziția de aeronave Rafale va schimba echilibrul puterii în favoarea părții grecești”, exprimându-și, totuși, speranța că avioanele aflate în dotarea Greciei nu vor trebui utilizate decât în scop de descurajare.

Așa cum a scris și DefenseRomânia, Grecia a devenit primul client european care va deține Rafale.

Vorbind despre posibilitatea achiziției fregatelor franceze din clasa Belharra, ministrul a spus că decizia „va fi luată în prima jumătate a acestui an”.

El a clarificat că ministrul Apărării al Franței, Florence Parly, nu a venit cu o propunere concretă în acest sens, în cadrul vizitei de la Atena, unde a fost semnat contractul cu Rafale.

Panagiotopoulos a precizat că se așteaptă la propuneri din partea Germaniei, Spaniei, Statelor Unite, Marii Britanii.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel