Ministrul Ciucă a salutat decizia SUA: României i s-a facilitat accesul la tehnologie americană de ultimă generație

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, în cadrul vizitei în România a secretarului apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III, a salutat dobândirea țării noastre a statutului „Dependable Undertaking” care facilitează accesul la tehnologie americană de ultimă generație.

În cadrul conferinței comune, ministrul Nicole Ciucă a subliniat că „parteneriatul strategic cu SUA reprezintă pilonul de bază pentru securitatea și apărarea României iar pentru aceasta vă mulțumim”.

„Avem o foaie de parcurs comună iar implementarea liniilor strategice și a domeniilor concrete de cooperare incluse în acest document este extrem de importantă”, a mai precizat Ciucă, care a dat exemplul aprofundării cooperării la Marea Neagră, continuarea rotațiilor forțelor americane în regiune sau modernizarea și interoperabilitatea dintre forțele SUA și ale României.

Marea Neagră este și va continua să fie un centru de greutate strategică extrem de important pentru securitatea europeană și euro-atlantică. Întărirea posturii de descurajare și apărare, inclusiv prin consolidarea prezenței forțelor armate americane pe teritoriul României, precum și dezvoltarea capabilităților proprii relevante și interoperabile reprezintă soluții pentru a contracara comportamentul asertiv al Federației Ruse”, a mai adăugat ministrul.

 

România a primit din partea SUA statutul de „Dependable Undertaking” și va putea achiziționa tehnică militară de ultimă generație fără a mai plăti un avans

 

Totodată, Nicolae Ciucă a  salutat „primirea de către România a statutului „Dependable Undertaking” care facilitează accesul la tehnologia americană de ultimă generație”.

Amintim că, în luna iulie a acestui an, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu ministrul Nicolae Ciucă la sediul MApN, Heidi Grant, directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității din Statele Unite ale Americii, a anunțat că România a primit din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking” (DU).

Obținerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziții de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans, derularea programelor guvern la guvern de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăților pe întreaga perioadă de derulare a acestora.

Precizăm că România este angajată în câteva programe de înzestrare cu tehnică militară americană de ultimă generație, precum achiziționarea sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare - HSAM Patriot,  Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare - HIMARS sau sisteme  de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, așa-numitele baterii de coastă pentru care MApN a semnat un contract de înzestrare cu sisteme NSM. Nu în ultimul rând, avem completă o escadrilă de avioane F-16.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel