Ministrul Apărării al Franței a declarat că tancurile AMX-10 RC sunt deja ”în prima linie” a frontului din Ucraina

Vehicul de lupta AMX-10 RC al armatei franceze. Sursa foto: NATO
Vehicul de lupta AMX-10 RC al armatei franceze. Sursa foto: NATO

Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a declarat că tancurile AMX-10 RC au sosit în Ucraina.

Lecornu a spus acest lucru în cadrul audierilor Comisiei de Apărare a Adunării Naţionale a Franţei.

„AMX-10 RC tocmai a sosit în Ucraina. Unele au ajuns deja în prima linie”, a adăugat ministrul, citat de Le Figaro, relatează NV.

Ministrul nu a precizat numărul de echipamente militare livrate Kievului.

Livrarea trebuia să aibă loc la două luni după anunțul de pregătire a echipajelor.

"Iau în calcul posibilitatea efectuării celui de-al doilea val de aprovizionare. Pregătesc o serie de decizii pentru Președintele Republicii, pentru că începe să sosească feedback bun din partea partenerilor ucraineni despre aceștia (echipamente)", a spus Lecornu.

Potrivit presei, Parisul plănuia inițial să transfere 14 blindate  AMX-10 RC. În total, se așteaptă să fie transferate în Ucraina aproximativ 40 de astfel de blindate.

Foto: AMX-10 RC 

Reamintim, în ianuarie, Sebastien Lecornu a spus că Franța speră să predea Ucrainei tancurile AMX 10-RC în două luni, iar în ultima săptămână din februarie, ministrul apărării confirma că blindatele urmau să fie expediate la începutul lunii martie.

Pe lângă AMX-10 RC promis în ianuarie, Parisul a anunțat că va preda Kievului vehicule blindate ACMAT Bastion. Totodată, încă nu este luată în considerare aprovizionarea cu tancuri Leclerc.

AMX-10 RC este un vehicul blindat de luptă produs de compania franceză GIAT, conceput pentru recunoaștere. A fost în serviciul forțelor armate franceze din 1981. Armata franceză  avea  peste 240 de astfel de vehicule în 2021, când a început procesul de înlocuire treptată cu vehicule de recunoaștere de luptă Jaguar.

AMX-10 RC are un tun de 105 mm care poate trage până la 2.000 de metri, cu o capacitate de încărcare utilă de 38 de obuze. În plus, are instalată o mitralieră de 7,62 mm.

 

Leclerc are șanse mici de a ajunge pe frontul din Ucraina

 

„Nu este un tabu politic, ci este foarte operațional și foarte concret”, spunea ministrul francez al apărării, referindu-se la posibilitatea livrării  tancurilor Leclerc. Într-adevăr, Franța are doar câteva tancuri de luptă (aproximativ 200 operaționale), iar „ al doilea lucru este că nu le mai producem ”. Linia de producție de la Roanne a fost oprită în 2008, spre deosebire de tancurile germano-americane (M1 Abrams) și germane (Leopard 2).

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel