Ministrul polonez al Apărării, mesaj după semnarea contractelor pentru achiziţia de arme din Coreea de Sud: Militarii polonezi trebuie să aibă arme moderne

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Soldații polonezi trebuie să aibă arme moderne și astfel de arme tocmai au fost comandate din Coreea de Sud, a declarat miercuri ministerul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak. Potrivit contractelor semnate azi de Varşovia pentru armele achiziţionate din Coreea de Sud, primele livrări de tancuri și obuziere autopropulsate vor fi făcut către în Polonia anul acesta, iar avioanele vor fi livrate anul viitor.

După cum precizează agenţiile de presă occidentale, Polonia a semnat miercuri contracte-cadru importante privind livrarea şi producerea de material militar greu sud-coreean, care vizează o mie de tancuri de luptă K2, circa 650 de obuziere autopropulsate K9 şi 48 de avioane FA-50.

 

Tancurile K2 Black Panther şi obuziere autopropulsate K9 Thunder vor fi produse în Polonia

 

Comanda pentru tancurile K2 Black Panther a fost împărțită în două etape. În prima etapă, Polonia urmează să cumpere 180 de vehicule - livrările vor începe în acest an, a doua etapă va include peste 800 de tancuri în standardul K2PL și lansarea producției în Polonia în 2026. Rezervoarele livrate în prima fază vor fi aduse și ele la standardul K2PL.

Achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder a fost, de asemenea, împărțită în etape. Prima presupune achiziția a 48 de obuziere, dintre care unele vor fi livrate în acest an Poloniei pentru a umple golul lăsat de echipamentele oferite Ucrainei. Livrările a peste 600 de obuziere urmează să înceapă în 2024, din 2026 armele urmând să fie produse în Polonia. K9 va fi echipat cu sisteme de comunicații poloneze de la bun început, ele vor fi, de asemenea, conectate la sistemul integrat de management al luptei Topaz.

Polonia va cumpăra şi 48 de avioane de vânătoare ușoare FA-50 din Coreea de Sud, dintre care primele 12 urmează să ajungă în Polonia la jumătatea anului 2023. Aeronava va fi configurată în conformitate cu cerințele Forțelor Aeriene Poloneze și va fi echipată cu sistemul de recunoaştere „amic-inamic“ al NATO (IFF NATO).

Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției poloneze pentru Armament, Lt. Col. Krzysztof Płatek, alegerea acestei aeronave a fost determinată în primul rând că era disponibil la achiziţie pe piaţă și de faptul că această aeronavă poate înlocui rapid vechile avioane sovietice Su-22 și MiG-29.

FA-50 este o aeronavă multi-rol care poate fi folosită pentru antrenament, dar și ca avion de luptă. A fost proiectat de Korea Aerospace Industries (KAI) în cooperare cu Lockheed Martin - producătorul aeronavelor F-16 și F-35. Viteza sa maximă este de 1,5 Mach; plafon de zbor 16,8 mii metri.

K2 Black Panther este un tanc care cântărește 55 de tone şi este  produs de compania Huyndai Rotem, iar din anul 2014 se afla în dotarea armatei sud-coreene. Tancul K2 Black Panther este înarmat cu un tun cu țeava lisă de 120 mm cu încărcare automată. Echipajul este format din trei persoane.

Obuzierul autopropulsat K9 Thunder, produs de compania Hanhwa Defense, este echipat cu un tun de 155 mm care poate trage proiectile la o distanţă de aproximativ 40 km. Şasiul  acestui obuzier sta şi la baza obuzierului polonez Krab - produs de compania Huta Stalowa Wola.


Mariusz Blaszczak: Nu avem timp, trebuie să înarmam armata poloneză

 

,,Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina" invadată de Rusia, a explicat presei ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, după semnarea contractelor cu reprezentanţi ai companiilor Korea Aerospace Industries şi Hyundai.

,,Timpul ne presează. Trebuie să echipăm armata poloneză", a adăugat Blaszczak.

Directorul Korea Aerospace Industries, Hyunho Ahn, a explicat că, în afară de contractul pentru trei escadroane de FA-50, grupul său intenţionează să transfere treptat în Polonia producţia de astfel de avioane.

,,Vom începe prin a produce piese în Polonia şi, după ce vom atinge obiectivele de comandă, ne gândim să extindem" activităţile grupului în această ţară, a adăugat el pentru agenţia de presă PAP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel