MApN organizează două licitaţii pentru achiziţie de drone: În dotarea Armatei României vor intra 22 de sisteme Mini UAS clasa I

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă organizarea a două licitaţii pentru achiziţionarea de drone, valoarea estimată a contractelor fiind de 101.200.000 de lei, respectiv 7.590.000 de lei, în total echivalentul a peste 22 de milioane de euro.

Astfel, potrivit platformei SEAP, Romtehnica organizează o licitaţie pentru 22 de sisteme Mini UAS clasa I - aripă fixă, valoarea contractului fiind de 101.200.000 de lei. Data limită pentru depunerea ofertelor este 14 septembrie. Durata contractului este de trei ani.

Tot Romtehnica organizează licitaţie pentru achiziţia de 11 sisteme Mini UAS clasa I - multicopter, valoarea contractului fiind 7.590.000 de lei. Data limită pentru depunerea ofertelor este 15 septembrie. Durata contractului este de trei ani. 

 

MApN a încheiat deja contracte pentru alte două tipuri de drone: Bayraktar TB2 și Watchkeeper X

 

Anterior, MApN a semnat contractul cu gigantul israelian Elbit Systems pentru furnizarea de drone Watchkeeper X.

Ministerul Apărării Naționale, prin C.N. Romtehnica S.A., și Compania Elbit Systems Ltd din Israel au semnat in decembrie 2022, acordul-cadru de furnizare a produsului „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”.

Acordul-cadru, care a fost atribuit prin derularea unei proceduri specifice organizate potrivit dispozițiilor H.G. nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferentă programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”, are o durată de cinci ani și are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aprox. 1.891 miliarde lei, fără TVA.

De asemenea, în aprilie 2023, România și Turcia au semnat contractul prin încredințare directă G2G (Guvern la Guvern) privind achiziția de drone turcești de tip Bayraktar TB2.  Astfel, țara noastră devine după Polonia al doilea stat din U.E care achiziționează astfel de drone.

Potrivit documentelor oficiale publicate pe portalul Europa.eu, contractul pentru drone de tip Bayraktar TB2 dintre România și Turcia a fost semnat. Contractul este în valoare de 321 de milioane de dolari.

Vor fi achiziționate 3 sisteme de drone, fiecare cu 6 platforme. În total Armata va dispune de 18 drone de tip Bayraktar TB2 și 6 platforme. Potrivit surselor oficiale, dronele vor intra în dotarea Forțelor Terestre Române.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel