Militarii americani s-au jucat cu sentimentele rușilor: Rachetele antitanc Javelin, prezentate lângă un stand cu arme rusești (Foto)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

După cum bine remarcă analiştii publicaţiei Breaking Defense, dacă există o armă care a devenit sinonimă cu lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, aceasta este Javelin - o armă antitanc fabricată în SUA care a fost atât de eficientă împotriva tancurilor rusești încât a dat naștere unei întregi iconografii populare.

La una dintre cele mai mari expoziții de arme din lume, două țări aflate în tabere opuse în războiul în curs de desfășurare de pe teritoriul Ucrainei au stat practic una lângă alta la Naval Defence & Security Exposition din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, expoziția similară a IDEX 2023, potrivit Breaking Defense.

Într-o hală de culoare albastru închis pe care scria "RUSSIA" cu litere îngroșate se aflau expuse arme ruseşti de calibru mic, rachete și machete ale unor tancuri şi ale unor sisteme de rachete. Afară, o varietate de elicoptere Rostec în mărime naturală erau expuse.

Rosoboronexport, organizatorul pavilionului rusesc, precizează pe site-ul său că vizitatorii vor putea vedea tancul T-90MS și tancul amfibiu ușor Sprut-SDM1, sistemul TOS-1A, vehiculul de luptă BMPT "Terminator'', transportorul blindat BT-3F, precum și sisteme de blindaj reactiv exploziv (ERA). 

Rușii nu figurau oficial ca participanţi la expoziția de tehnică militară IDEX 2023, dar au anunțat cu câteva zile înainte de deschiderea oficială a evenimentului că vor avea un "pavilion separat", unul mai mare decât toate celelalte de afară.

Nimic din toate acestea nu părea să conteze prea mult pentru câțiva soldați ai armatei americane, care aveau propriul lor stand, mult mai simplu, la doar câțiva metri de zona rezervată industriei ruse de armament, prezentând un sisteme de rachete antitanc Javelin și un lansator Patriot.

La standul de prezentare al armatei SUA, un panou, lipsit de orice însemn militare, enumera principalele caracteristici ale lansatorul de rachete Javelin, în timp ce doi soldați care purtau ecusoane ale Brigăzii 116 Cavalerie răspundeau la întrebările curioșilor despre această armă. Cei interesați să o încerce au fost invitați să privească prin sistemul de ochire al lansatorului de rachete Javelin.

De fapt, un soldat american a declarat pentru Breaking Defense, ca un număr mare de ruși au trecut pe la standul lor - iar atmosfera era, poate surprinzător, jovială. Atât de mult, a spus el, încât a făcut schimb de patch-uri cu un rus.

Cu zeci de țări și sute de standuri de prezentare prezente la NAVDEX și la IDEX, nu este clar cum au ajuns americanii şi ruşii să-şi prezinte armele unii lângă ceilalţi. Dar, un oficial militar american care nu a participat la eveniment a declarat pentru Breaking Defense că standul armatei SUA nu a fost aplasat în mod intenţionat pentru a trimite un mesaj unui "concurent strategic".

Colonelul Armando Hernandez, ofițer pentru relații publice în cadrul Comandamentului Central al SUA, a precizat că nu militarii americani au ales locul unde va fi amplasat standul lor de prezentare în acest an, iar pentru astfel de expoziții, reprezentanţii armatei SUA folosesc arme pe care le au desfăşurate în teatrele de operaţii din regiune.

În acest caz, acest lucru a însemnat că Javelin a fost poziționat la o aruncătură de băț de tehnica militară pe care a distrus-o cu uşurinţă pe frontul din Ucraina. La fel și M90 Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) Missile Segment Enhanced - ucrainenii sunt programați să primească acest sistem în viitor, în mod explicit pentru a se apăra împotriva tipului de arme expuse de ruşi la IDEX.

Expozițiile internaționale de arme înseamnă că forțe aflate în tabere opuse ale geopoliticii pot ajunge în același loc. Doar că, de obicei, nu este atât de izbitor faptul că două seturi de echipamente, folosite direct unul împotriva celuilalt pe câmpul de luptă, se întâlnesc la doar câțiva metri unul de celălalt, la un an de la cel mai fierbinte război pe care Europa l-a văzut din 1945 încoace.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel