Merkel a mutat. Pericol pentru Annegret Kramp-Karrenbauer, viitorul cancelar german

H. D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Totul a început acum câteva luni, când succesoarea desemnată a cancelarului Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer (cunoscută mai bine prin cele trei litere AKK) a început lungul drum spre puterea supremă în Germania.

Moștenitoarea prezumtivă a reușit să o irite pe puternicul cancelar german și principală forță hegemonică a Europei, încât  Angela Merkel a renunțat la speranțele puse în ea. În fața creșterii turbulențelor din partidul de guvernământ din Germania, Merkel a decis că Annegret Kramp-Karrenbauer, care a preluat funcția de lider al Uniunii Creștin-Democrate din decembrie anul trecut, nu este capabilă.

Conform unei analize Bloomberg făcută ca urmare a confidențelor unor apropiați ai lui Merkel, dacă relațiile dintre cele două femei vor continua să se deterioreze, poziția de șef se va afla foarte repede în dispută iar cursa pentru viitorul cancelar va fi redeschisă, fără menajamente de către Merkel și anturajul său.

Cum ne amintim, la momentul preluării puterii de către Merkel, lupta cu Helmuth Kohl a fost atât de dură, încât venerabilul politicanul nu a iertat-o niciodată, acuzând-o de trădare și de lipsă de loialitate pe fosta sa protejată. Împins pe scări de tânăra (pe timpul acela) fată de pastor est german, Kohl a și publicat o carte de memorii, în care capitolul despre Merkel este extrem de critic iar această furie la un om extrem de calm altfel, a fost bine descrisă în cuvinte sarcastice. Iată că războiul tronurilor germane începe să transforme transferul metodic și calm de putere la Berlin. Deși prin desemnarea ciudată, cu doi mai devreme a leaderului CDU, deci a alianței de guvernare, Merkel a dorit să tempereze tinerii politicieni care o voiau plecată, procesul pare a fi deraiat deja. Ca urmare, cancelarul a devenit mai hotărât ca niciodată să rămână la putere până se termină mandatul său în 2021.

 

Merkel s-a supărat pe Kramp-Karrenbauer 

 

În ultimele luni Kramp-Karrenbauer a scăzut în sondajele de opinie, a iritat partidul cu eforturile sale de a devansa calendarul pensionării lui Merkel, totul culminând, duminică, cu o maisvă pierdere de electorat la alegerile pentru parlamentul european. Deși alianța aflată la guvernare a ieșit pe locul întâi, CDU a avut cel mai slab rezultat vreodată la alegerile europene, diminuând șansele Germaniei de a domina din nou, ca până acum scena politică pan-europeană. Mai mult, spun surse politice germane care cunosc bine situația, cancelarul a fost extrem de iritat atunci când a aflat că protejata sa AKK a avut discuții secrete cu adversarii ei din cadrul CDU. Deci, Merkel a decis brutal, așa cum îi este  obiceiul, să nu mai ajute la o tranziție programată a puterii, mai mult refuzând să consume din capitalul său politic, încă  major, cu creșterea prințesei mostenitoare. Cu toate acestea, analiștii prevăd o reducere permanentă a posibilităților lui Merkel de a bloca proiectelor lui AKK, mai ales ca mecanismul puterii de partid a fost deja predat acesteia. Accelerarea acestui eșec politic vizibil și rapid al delfinului de  la Berlin pune la îndoială și perspectivele reale ale unei plecări precipitate a cancelarei, care pare mai solidă ca oricând, in biroul său.

Dacă nimic altceva, episodul creat de către tendința lui AKK de a distruge și bruma de libertate de expresie care mai există pe rețelele sociale (Germania are cele mai restrictive reguli de comportament pe Facebook, fiind deja criticată pentru adevărate campanii de eradicare a conturilor celor care nu respectă limbajul de lemn al corectitudinii politice) a creat o stare de discomfort major atât lui Merkel cât și societății civile germane. Un video critic la adresa politicii ecologice a guvernului german a dus la o reacție disproporționată a lui AKK, care a propus nici mai mult nici mai puțin reducerea și mai drastică a condițiilor de libertate pe Youtube. Un moderator cu părul albastru cunoscut sub numele de Rezo a devenit noul stindard al utilizatorilor de rețele sociale, clipul său video fiind vizualizat de mai mult de 12 de milioane de ori. Lovitura pe web a durut mai rău ca politica clasică, iar AKK s-a văzut efectiv învinsă de chiar votanții săi.

Asistăm deci la declinul celei care Germania o vedea cancelară din 2021, pregătirea ei putând fi întreruptă mult mai rapid, iar căutările pentru un nou delfin mult mai capabil să ducă pe mai departe moștenirea masivă a lui Merkel să fie declanșate din nou.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel