Mark I, primul tanc. Cum au schimbat britanicii istoria: ”Vine diavolul!”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Născut din nevoia acerbă de a rupe tranșeele, împânzite cu sârmă ghimpată a inamicului, în timpul Primului Război Mondial, tancul britanic Mark I a fost primul tanc de luptă din istorie.

Pe frontul de Vest, în 1916, Forțele Aliate și armata germană s-au confruntat într-una din cele mai sângeroase bătălii din istorie. Un război mondial, Marele Război, care avea să aducă pentru întâia oară moarte la scară industrială.

Pentru a străpunge linia de tranșee germane, Imperiul Britanic a derulat un program secret, care avea să schimbe fața războiului pentru totdeauna.

La 15 septembrie, în bătălia de pe Somme, tancul britanic și-a făcut debutul: Mark I.

Primul dintr-o serie de modele, atingând doar 6 km/h, tancul britanic Mark I nu era conceput pentru viteză. Misiunea acestora era să treacă prin ploaia de gloanțe, să treacă de sârma ghimpată și să permită infanteriei să străpungă liniile germane.

În 1916, mulți soldați nu văzuseră vreodată un vehicul cu motor, cu atât mai puțin un tanc. Un soldat german, a strigat acum mai bine de 100 de ani, când a văzut un tanc Mark 1 venind spre el: ”Vine diavolul!”

În prima bătălie din istorie când tancurile și-au făcut simțită prezența, au fost folosite 49 de tancuri Mark I. Deși cele mai multe au fost distruse, Forțele Aliate au trecut de liniile germane și au eliberat orașul Fleurs, scopul pentru care au fost construite fiind atins.

Dar toate aceste prime avantaje, în primul rând străpungerea liniei inamicului, veneau cu un preț. Tancurile au fost aruncate în luptă când erau o armă nou apărută. Erau nesigure și erau predispuse defecțiunilor.

Prețul plătit în lupta cu mitraliera și sârma ghimpată a tranșeelor a fost uriaș

Inițial cei opt oameni din interior aveau condiții groaznice. Motorul tancului se afla în mijloc și nimic nu-l delimita de echipaj. Temperatura urca până la 50 de grade Celsius iar zgomotul dinăuntru tancului era infernal. Sunetele gloanțelor care loveau armura erau asurzitoare. 

Când tancurile erau lovite de focuri de mitralieră, fragmente fierbinți de armură zburau prin interior, astfel încât soldații purtau costume de piele și măști din zale pentru a nu fi răniți.

Mai mult, scurgerile de gaze toxice duceau adesea la pierderea cunoștinței, iar explozia unei grenade putea sparge rezervoarele, incinerându-i pe toți cei aflați înauntru.

Armata Britanică era însă convinsă că tancurile reprezentau cheia victoriei, astfel că dezvoltarea lor a continuat urmând alte modele îmbunătățite.

Mark I avea o lungime de maximum 9,9 metri, lățime de 4,17 m și o înălțime de 2,44. Cântărea 28 de tone și era echipat cu patru mitraliere Vickers. Cu motor pe benzină, atingea doar 6 km/h, reușind să parcurgă cu un plin 36 de km.

Cert este că acest program secret al Marii Britanii a dat naștere tancurilor care vor schimba istoria războiului.

Sursă:

Viasat History

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel