Marea Britanie se implică și va conduce o inițiativa de instruire a Forțelor Navale ucrainene

Gheorghe Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Aflat în vizită în Ucraina, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat (18 august) un nou program de cooperare militară cu Ucraina, pe linia pregătirii trupelor.

În acest sens, Ben Wallace a precizat că Marea Britanie va conduce o inițiativă multinațională de instruire a marinei ucrainene, în scopul combaterii amenințărilor din Marea Neagră.

“Acum, Inițiativa de Pregătire Maritimă va permite o colaborare și mai strânsă dintre NATO și forțele armate din întreaga lume, și ne va da posibilitatea să construim în Ucraina, pe baza noului statut al Kievului de membru al Programului NATO – Oportunități Intensificate de Parteneriat”, a declarat secretarul apărării.

Cursurile, care vor începe de luna următoare, vor fi susținute de Royal Navy și specialiști din Suedia, Canada și Danemarca, în domenii precum navigație, planificare operațională, scufundări militare, supraveghere maritimă, combaterea incendiilor și controlul pagubelor. Mai multe națiuni sunt așteptate să se alăture în viitorul apropiat.

Inițiativa de Pregătire Maritimă și reluarea programului “Orbital”, prin care militari britanici îi pregătesc pe cei ucraineni, suspendat de pandemia COVID-19, vor fi completate de asistența de securitate oferită de SUA. Acest lucru va îmbunătăți capacitățile militare ale Ucrainei și îi va asigura un control mai bun în zona Mării Negre, pentru a se putea apăra de agresiunea rusă, a declarat Ben Wallace.

Potrivit părții britanice, pe lângă faptul că va aduce competențe, cunoștințe și expertiză în armata ucraineană, Inițiativa de Pregătire Maritimă va permite Forțelor Navale ucrainene să coopereze și mai strâns alături de partenerii internaționali în apărarea regiunii Mării Negre. Acest lucru va fi mult mai vizibil la sfârșitul acestui an, când navele militare ale Regatului Unit se vor afla în regiune.

 

Comentariul autorului:

Pe 12 iunie 2020, Consiliul Nord-Atlantic a recunoscut contribuția Ucrainei la securitatea NATO și i-a acordat statutul de partener în cadrul programului “Oportunități de Parteneriat Intensificate” (“Enhanced Partnership Opportunities” - EOP). Până la includerea Kievului în acest format, doar cu cinci state (Australia, Finlanda, Georgia, Iordania și Suedia) avea Alianța un asemenea nivel înalt de cooperare, bazat pe contribuția semnificativă a acestora la operațiile NATO. Inițiativa EOP are ca scop creșterea interoperabilității dintre statele partenere și statele membre ale NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel