Marea Britanie mizează pe descurajarea nucleară. Sunt prevăzute investiții de zeci de miliarde în tehnologie și expertiză de vârf

Cătălin Costea |
Data publicării:
Submarinul britanic HMS Vanguard. Sursa Foto: Royal Navy
Submarinul britanic HMS Vanguard. Sursa Foto: Royal Navy

La scurt timp după ce prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat un „efort național” pentru asigurarea viitorului industriei nucleare de apărare a Regatului Unit, a fost publicat Documentul de comandă pentru apărarea nucleară (Defence Nuclear Command Paper), prin care guvernul stabilește „la scară completă efortul nuclear național al Regatului Unit”.

Programului i-au fost alocate deja peste 200 de milioane de lire sterline (253 milioane USD) prin finanțare guvernamentală.

La modul general, programul este considerat unul dintre cele mai mari și mai complexe programe dezvoltate de regat, care necesită tehnologie unică de ultimă oră și expertiză de vârf în știință, inginerie și producție.

Astfel, sunt prevăzute investiții de 31 de miliarde de lire sterline (40 miliarde USD) pentru noile submarine nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN) din clasa Dreadnought, prima ambarcațiune urmând să patruleze la începutul anilor 2030.

De asemenea, Regatului Unit vrea să dezvolte un nou focos nuclear propriu, să modernizeze bazele navale și procesele de producție, să finalizeze cât mai repede flota de submarine cu propulsie nucleară (SSN) înarmate convențional din clasa Astute și să continue proiectul început al următoarei generații de submarine de atac cu propulsie nucleară, AUKUS.

Anunțul prim-ministrului cuprinde inclusiv investiții în competențe nucleare, prin care se urmărește atragerea a peste 5.000 de noi persoane în următorii patru ani, precum și creșterea de patru ori a numărului doctoranzilor în sectorul nuclear, ca parte a unui nou plan de majorare a numărului de specialiști în acest domeniu.

Este susținută o investiție totală de cel puțin 763 de milioane de lire sterline [963 milioane USD] printr-un parteneriat între guvern și industrie, inclusiv BAE Systems, Rolls-Royce, EDF și Babcock. Beneficiul acestei investiții se va simți de la Baza Navală de pe Clyde, până la laboratoarele Unității de arme nucleare din Aldermaston”. a precizat Sunak referindu-se la alocările curente.

De asemenea, se consideră că programul dezvoltat pentru a ajuta la menținerea în siguranță a națiunii va genera investiții private și va crea mii de oportunități privind locurile de muncă, de la cele pentru oameni de știință și ingineri specialiști, pană la sudori și electricieni.

Publicarea documentului de comandă stabilește întregul spectru de programe majore și de relații cu industria și partenerii internaționali și vine într-un moment în care secretarul Apărării susține că menținerea descurajării nucleare a Regatului Unit a devenit mai importantă decât oricând.

„Amenințările cu care se confruntă Regatul Unit și aliații noștri cresc în amploare, complexitate și diversitate, motiv pentru care descurajarea noastră nucleară este acum mai importantă ca niciodată”, a declarat Grant Shapps.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel