Marea Britanie intenționează să elimine China și Rusia din lanțul producției pentru apărare

Gheorghiță Orjanu / 15 feb 2021 / 22:31

Într-un nou raport al comisiei de apărare a Parlamentului britanic, se cere ca firmele din anumite țări, inclusiv Rusia și China, să fie eliminate din lanțul de aprovizionare pentru apărare din Marea Britanie.

Președintele subcomitetului privind implicarea externă în lanțul de aprovizionare pentru apărare, deputatul Richard Drax, a solicitat guvernului ”să ofere întreprinderilor o claritate suplimentară prin numirea în mod explicit a țărilor din care investițiile sunt binevenite.”

„Investițiile în lanțul de aprovizionare al apărării, din toate țările care nu se află pe  lista aprobată, inclusiv Rusia și China, trebuie restricționate. Nu ne putem permite o abordare laissez-faire a securității și suveranității noastre naționale”, a adăugat parlamentarul.

Raportul menționează nouă companii care își desfășoară activitatea în lanțul de aprovizionare din Marea Britanie și pe care firmele chineze le-au achiziționat începând cu 2010. De asemenea, în raport există o reacție negativă și față de  decizia Marii Britanii de a achiziționa două avioane chinezești second-hand tip 737 care, vor fi convertite în avioane E-7 Wedgetail pentru capacitatea britanică de avertizare timpurie și control.

Un alt subiect abordat de raportul se referă la efectele economice negative ale pandemiei Covid-19 asupra industriei de apărare. În acest sens, se  constată că presiunea financiară a dus la vulnerabilizarea unor afaceri, crescând astfel riscul „implicării străine ostile” în lanțul de aprovizionare a apărării.

Deputații au concluzionat că lanțul global de aprovizionare a apărării a fost compromis de Covid-19 și au îndemnat Ministerul Apărării să apeleze la furnizorii interni – lanțul scurt, în special la întreprinderile mici și mijlocii care sunt cele mai afectate.

Potrivit publicației online Army Technology, raportul vine pe fondul dezbaterilor la proiectul de Lege privind Securitatea Națională și Investițiile care, urmează să consolideze capacitatea guvernului de a examina și, dacă este necesar, de a interveni în investițiile străine din sectorul de apărare britanic sau în zonele sensibile ale economiei.

În plus, guvernul de la Londra va înființa o Unitate de Securitate a Investițiilor (Investment Security Unit - ISU) care va identifica, evalua și răspunde la potențialele riscuri de securitate națională, rezultate din activitatea piețelor.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy