Marea Britanie ar putea pierde un război împotriva Rusiei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Marea Britanie și aliații săi din NATO ar pierde în fața Rusiei în cazul declanşării unui război, întrucât sunt depășite din punct de veder tehnic. Această concluzie îngrijorătoare vine în urma unui raport al think-tank-ului britanic Royal United Services Institute (RUSI), citat de BBC şi BusinessInsider.

Grupul de experţii şi cercetători de la Londra, notează că, în prezent, probabilitatea unui război cu Rusia este foarte mică, dar spune că "forțele terestre ale Regatului Unit trebuie să-și mărească puterea de foc dislocabilă pentru a menține o capacitate de luptă credibilă".

Rusia are de șase ori mai mult personal militar decât Marea Britanie. Marea Britanie are 215 arme nucleare, comparativ cu cele 6.800 ale Rusiei.

Raportul realizat de către grupul de experţii şi cercetători ai RUSI este îngrijorător prin faptul că poate fi foarte uşor interpretat şi poate da câştig de cauză multor terorii şi pretenţii ale Rusie fata de NATO, putând fii chiar folosit în campanii de propagandă pe care Moscova le orchestrează.

Evaluarea Royal United Services Institute (RUSI) din Londra vine după ce șeful armatei britanice a avertizat, la începutul acestei luni, că Rusia ar putea declanșa din „inadvertență" un al treilea război mondial.

În săptămânile premergătoare celei de-a 70-a aniversări a NATO, președintele francez Emmanuel Macron a numit NATO un organism aflat în „moarte cerebrală" și a solicitat Europei să își recupereze „suveranitatea militară" în fața Statelor Unite, precizează The Moscov Times.

„Artileria NATO este subutilizată și depășită" a precizat RUSI, înainte ca raportul complet să fie prezentat vineri. Artileria rusă ar putea învinge cu ușurință cele aproximativ 800 de trupe britanice staționate în Estonia și artileria limitată a NATO din regiune, relatează BBC.

Marea Britanie trebuie să își îmbunătățească artileria de la sol, o „prioritate urgentă și critică", a concluzionat raportul RUSI.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a precizat în răspunsul său la raportul RUŞI ca Marea Britanie nu este singură, ci alături de aliații săi NATO, care lucrează permanent în toate mediile, în aer, pe mare şi terestru pentru a descuraja amenințările și pentru a răspunde unor situaţii de criza. Ministerul britanic al Aparii a ţinut să precizeze faptul  „în calitate de principal investitor european în domeniul apărării pentru NATO, că forțele armate ale Regatului Unit sunt bine echipate pentru a juca un rol principal în combaterea amenințărilor și în asigurarea siguranței și securității britanicilor acasă și în străinătate.''

Membrii NATO percep desfășurarea de rachete rusești la Kaliningrad, enclava baltică dintre Polonia și Lituania, ca o amenințare din partea Moscovei. Iar Rusia a acuzat NATO că a format o armată nejustificată în apropierea granițelor sale.

Tensiunile dintre Rusia și vecinii săi occidentali s-au agravat după anexarea |Crimeii de către Moscova, în 2014.

Marea Britanie și-a testat capacitatea de a provoca întreruperi masive de energie electrică, inclusiv la Kremlin, dacă Rusia ar „impieta" asupra suveranității Estoniei sau ar ataca trupele NATO britanice din zona baltică, a informat Sunday Times anul trecut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel