Marea Britanie face o demonstrație de forță industrială. Noile fregate Type 26, printre cele mai avansate din lume, construite de două ori mai repede

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
HMS Glasgow, fregata din clasa Type 26, imagine concept. Foto: Royal Navy
HMS Glasgow, fregata din clasa Type 26, imagine concept. Foto: Royal Navy

Compania britanică de construcții navale BAE Systems Maritime - Naval Ships accelerează construcția fregatelor Type 26 la șantierul său din orașul Glasgow.

Informația a fost furnizată chiar de șeful companiei, Simon Lister, cu ocazia zilei presei la facilitatea de construcții Govan, potrivit publicației UK Defence Journal (12 aprilie).

Practic, britanicii vor încerca să construiască fregatele de două ori mai repede decât era prevăzut în planul inițial. Din 2025, navele vor fi construite mult mai rapid decât era planificat.

Astfel, durata de fabricație a unei fregate va fi redusă de la opt ani la cinci, iar intervalul dintre construcția a două nave va fi și el redus cu o jumătate de an.

„Ne propunem să ajungem cu durata construcției de la 96 de luni, cât este la prima navă din clasă, la 60 de luni - la opta navă. Mai mult decât atât, intenționăm să comprimăm intervalul dintre nave de la 18 luni la 12”, a declarat Sir Simon Lister, șeful BAE Systems Maritime - Naval Ships.

 

Type 26 vor fi construite la foc automat. Acest lucru va grăbi și retragerea fregatelor Type 23

 

2. Lansarea l... (hms-glasgow--fregata-type-26--imagine-concept--foto-royal-navy-lansarea-la-apa_37829800.jpg)

Lansarea la apă a fregatei HMS Glasgow, prima din clasa Type 26. Foto: Royal Navy

Accelerarea dramatică a procesului de construcție a fregatelor a fost posibilă printr-un pachet amplu de investiții în șantierul naval din Govan, unde firma BAE Systems MNS fabrică fregate din proiectul Type 26. În primul rând, realizarea unui nou hangar, lângă amplasamentul principal, va permite construirea simultană a două fregate.

Astfel, numărul total de carene care pot fi construite va crește de la două la patru, ceea ce va grăbi programul de achiziții de fregate pentru înlocuirea proiectului Type 23.

Noul program de accelerare și extindere a construcției a fost denumit „Fabrica de fregate” și are perspective pentru construcția de noi distrugătoare multifuncționale ale proiectului Type 83 și fregate polivalente ale proiectului Type 32 la această unitate.

În prezent, opt fregate de Type 26 vor fi construite la șantierul naval din Govan ca parte a unei comenzii prioritare. Trei nave sunt în construcție în diferite stadii, iar tăierea oțelului (evenimentul oficial de începere a construcției) pentru cea de-a patra, HMS Birmingham, a avut loc pe 4 aprilie.

 

Type 26, una din cele mai avansate nave de război din lume

 

3. Fregată di... (screenshot-2024-04-13-174741_79871000.png)

Fregată din clasa Type 26, imagine concept. Foto: BAE Systems

Prima fregată, HMS Glasgow, este programată să fie pusă în funcțiune în 2026, a doua, HMS Cardiff, la începutul lui 2028, iar cea de-a treia, HMS Belfast, în 2029 – 2030.

”Type 26 este una dintre cele mai avansate nave de război din lume. Este concepută pentru război anti-submarin și apărare antiaeriană de mare intensitate, dar își poate adapta rapid rolul pentru a transporta volume mari de ajutor umanitar și pentru a găzdui unități medicale”, a precizat BAE Systems.

Fregata Type 26 cu un deplasament de 6.900 de tone, va avea la bord 48 de celule verticale (VLS) pentru rachete antiaeriene Sea Ceptor și 24 de celule VLS Mark 41 pentru alte tipuri de rachete diferite inclusiv antinavă de nouă generație - Sea Venom. Dintre echipamentele antisubmarin se distinge sonarul 2087 fabricat de Thales, unul dintre cele mai avansate din lume. Autonomia navei va fi de aproximativ 13.000 de km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel