Marea Britanie demarează un amplu program pentru modernizarea flotei aeriene. Britanicii aduc îmbunătățiri pentru C-17 Globemaster

H.D. Hartmann |
Data publicării:
C-17 Globemaster britanic, sursă foto: Royal Air Force (RAF)
C-17 Globemaster britanic, sursă foto: Royal Air Force (RAF)

În marginea expoziției de apărare DSEI la Centrul de expoziții Excel din Londra, pe 14 septembrie, ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat contracte pentru îmbunătățirea capacităților tehnice pentru avioanele C-17 Globemaster și CH-47 Chinook construite de cunoscuta companie Boeing.

Investiția totală anunțată de MoD se ridică la aproximativ 400 de milioane de lire sterline (550 mill USD), cea mai mare parte a planurilor de cheltuieli fiind îndreptate către actualizări de software și hardware ale flotei de opt avioane strategice C-17 Globemaster din cadrul Royal Air Force. Într-un al doilea anunț BAE Systems a declarat că a obținut un acord cu MoD britanic evaluat la peste 220 de milioane de lire sterline (300 mill USD) pentru a oferi instruire avansată piloților care pilotează avionul de luptă Typhoon.

 

Marea Britanie aduce îmbunătățiri aeronavelor C-17 Globemaster 

 

Pachetul de cheltuieli C-17 de 324 de milioane de lire sterline (450 mill USD) va include îmbunătățiri ale echipamentelor de comunicații prin satelit, dincolo de linia de vedere; un câmp vizual mai larg prin intermediul afișajului head-up pentru a permite o mai bună conștientizare a situației pilotului precum și lărgirea sferei de parașutare în cazul de cădere liberă a aeronavei.

Acordul de cinci ani și jumătate continuă aranjamentele de asistență pentru aeronave în cadrul unui sistem în care nouă țări care operează C-17 au acces la o soluție comună de asistență, inclusiv piese de schimb, servicii de proiectare și îmbunătățirea întreținerii ca parte a unui contract cu Forțele Aeriene ale SUA. La jumătatea anului 2021 britanicii au anunțat extinderea unui acord de servicii de formare sintetică cu compania Boeing pentru a asigura prezența pachetului original C-17 pentru echipajul aerian și instruire tehnică pe teritoriul Mariei Britanii. Proiectul original a fost semnat de către Boeing in anul 2014.

Viitorul flotei C-17 a RAF a făcut obiectul unor speculații deosebite înainte de publicarea raportului integrat de apărare al guvernului britanic, la începutul acestui an. În mult așteptatul raport ministerul apărării britanic a optat pentru o retragere, mai devreme decât era planificat, a flotei de aeronave tactice Hercules C-130J pe care le folosește în principal pentru misiunile forțelor speciale. Aceasta decizie a atras critici puternice, cel mai recent datorită performanțelor deosebite tactice și strategice obținute în timpul evacuării din Afganistan. C-17, care a sărbătorit 20 de ani de serviciu cu RAF la începutul anului 2021, a jucat, de asemenea, un rol cheie în evacuarea civililor din diverse regiuni periculoase ale lumii.

 

Alte actualizări în RAF

 

Proiectul britanic prevede, pe lângă actualizarea C-17 , instalarea sistemelor de apărare cu infraroșu (IRSS) pe unele aeronave britanice Chinook Mk 5 și Mk6 ca parte a unui program de îmbunătățire în valoarea de 64 de milioane de lire sterline. Conform specialiștilor IRSS va spori capacitățile sistemelor defensive împotriva amenințărilor reprezentate de noile sisteme de rachete care vizează semnătura cu infraroșu a aeronavelor. Într-o declarație care anunța înțelegerea cu Boeing Defense UK, britanicii au subliniat că tehnologia IRSS va contracara cu„ plăci de acoperire ”pe elicoptere, care au rolul de a masca componentele fierbinți și redirecționează fluxul de aer pentru a răci gazele de eșapament, ceea ce face mai dificilă țintirea aparatelor aflate în zbor.

 

14 noi elicoptere Chinook

 

În luna mai 2021, Marea Britanie a anunțat că va cumpăra 14 Chinook-uri noi, cu rază extinsă, într-un acord de 1,4 miliarde de lire sterline (2 miliarde de dolari), cu livrări care se extind pe perioada unui deceniu. În raportul integrat se specific că Marea Britanie va renunța la unele dintre liniile sale Chinook mai vechi făr a se indentifica numărul sau un calendar ferm.  

Acordul cu BAE pentru a conduce lucrările la programul Typhoon Future Synthetic Training va implica livrarea a 10 simulatoare imersive de înaltă fidelitate , împreună cu facilități de instruire de ultimă generație la bazele RAF Typhoon de la Coningsby și Lossiemouth. Atribuirea contractului urmează două contracte anterioare cu BAE în ultimele 18 luni, ca parte a programului. BAE a declarat într-o declarație pe 13 septembrie că capacitatea de operare inițială țintă este stabilită pentru RAF Coningsby la sfârșitul anului 2022.

Iată deci o modernizare de profunzime a legendarei forțe aeriene regale britanice, care să răspundă noilor provocări tehnologice ale secolului XXI.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel