Marea Britanie confirmă intenția de cumpăra 74 de avioane F-35B

Cătălin Costea |
Data publicării:
Avioane britanice F-35B aflate pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: United Kingdom Ministry of Defence
Avioane britanice F-35B aflate pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: United Kingdom Ministry of Defence

Comandantul Royal Air Force, Mareșalul Richard John Knighton, a confirmat planurile conducerii militare britanice de a cumpăra 74 de avioane F-35B, adăugând că este posibil ca Marea Britanie să aibă la sfârșitul programului de lungă durată o flotă de 138 de astfel de avioane.

Numărul de aeronave a fost făcut cunoscut de mareșalul Knighton în timpul unei reuniuni a Comisiei pentru Apărare din parlamentul britanic:

„Avem un contract pentru achiziționarea a 48 de avioane F-35B. Ca parte a refacerii estimării noastre de planificare prin care tocmai am trecut, am calculat un necesar de încă 26 de aeronave F-35B, ceea ce ar duce flota totală (în această etapă) la 74 de aviaone”.

Oficialul militar britanic a mers chiar mai în detaliu cu informarea, precizând că o decizie de achiziție ulterioară, peste de cele 74 de avioane, va fi luată la jumătatea deceniului actual, în contextul unei decizii unanime privind programul britanic Future Combat Air System.

“Este perfect plauzibil să ne imaginăm o situație în care am putea avea în final flota de 138 de avioane F-35, pe care am estimat-o inițial la începutul anilor 2000.”

Knighton a precizat că militarii britanici sunt deja în proces de negociere cu Biroul Programului Comun și cu Lockheed Martin pentru suplimentarea numărului de avioane de la 48 la 74.

 ”Am pus deoparte bugetul pentru această creștere și pentru infrastructura suplimentară, costurile de suport și personalul necesar.”

Potrivit calculelor specialiștilor britanici, cu cele 74 avioane operaționale, vor fi în permanență în serviciul de luptă cel mult 60 de aparate, întrucât o parte dintre acestea vor fi folosite pentru instruirea piloților pe noile aeronave, iar aproximativ 20% din flotă (14-15 avioane) se vor afla în întreținere de rutină.

Cu aceeași ocazie au fost furnizate și informații privind stadiul achiziției de către Marea Britanie a noilor aeronave de transport și realimentare în aer A-400M “Atlas”.

Finanțarea pentru o a doua tranșă de F-35B a fost delegată Comandamentului Aerian, ca parte a ciclului nostru bugetar anual curent. Finanțare pentru Atlas A-400M nu a fost încă delegată. O decizie cu privire la tranșele viitoare ale F-35B va fi luată în timp util”, a declarat Jeremy Quin, secretar de stat pentru achiziții la Ministerul Apărării al Regatului Unit.

Informația privind majorarea necesarului de avioane F-35 a fost prezentată, la un mod mai general, și de fostul șef al Statului Major al Forțelor Navale (First Sea Lord) Tony Radakin, care a declarat la începutul acestui an că Marea Britanie intenționează să achiziționeze 60-80 de avioane pentru constituirea a patru escadrile dislocabile.

Aeronavele F-35B dorite de britanici reprezintă varianta cu decolare scurtă și aterizare pe verticală (STOVL -  Short Take-Off and Vertical Landing) utilizabilă și pe portavioane.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel