Marea Britanie anunță cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei: Acesta include rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Forţele Armate Ucrainene au intrat, recent, în posesia rachetelor cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.
Forţele Armate Ucrainene au intrat, recent, în posesia rachetelor cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.

Premierul britanic Rishi Sunak va anunța marți, în timpul unei vizite în Polonia, cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată Ucrainei. Acesta include ambarcațiuni, rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, muniție și vehicule blindate. Sunak va sosi marți în Polonia și va anunța o creștere masivă a sprijinului militar pentru Ucraina, inclusiv 500 de milioane de lire sterline în fonduri militare suplimentare și cea mai mare livrare de echipamente din istoria Regatului Unit.

Oficialul britanic se va întâlni cu prim-ministrul polonez Donald Tusk, iar cei doi liderii vor purta discuții privind securitatea europeană și sprijinul pentru Ucraina cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Varșovia. Sunak se va deplasa apoi în Germania pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin.

"Ucraina se confruntă cu o amenințare existențială în timp ce Rusia își continuă invazia barbară, punând în pericol securitatea și stabilitatea întregii Europe. Finanțarea suplimentară de 500 de milioane de lire sterline anunțată astăzi - care duce la 3 miliarde de lire sterline valoarea ajutorul militar britanic acordat Ucrainei - va fi folosită pentru a livra rapid muniția, sistemele de apărare aeriană, dronele și sprijinul tehnic de care avem nevoie urgent".

Cel mai mare pachet de echipamente militare pe care Marea Britanie îl furnizează include:

60 de ambarcațiuni, inclusiv bărci de raid; peste 1.600 de rachete de atac și de apărare aeriană, precum și rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune; peste 400 de vehicule, inclusiv 160 de blindate de tip Husky; alte 162 de vehicule blindate și 78 de vehicule de teren; aproximativ 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic.

,,Apărarea Ucrainei împotriva ambițiilor brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră și a întregii Europe. Dacă lui Putin i se permite să reușească în acest război de agresiune, el nu se va opri la granița poloneză", a precizat Sunak.

,,Acest pachet record de ajutor militar îi va oferi președintelui Zelenski și curajoasei sale națiuni mai mult din echipamentul de care au nevoie pentru a-l alunga pe Putin și pentru a restabili pacea și stabilitatea în Europa'', a precizat secretarului britanic al apărării, Grant Shapps.

Marea Britanie a fost prima care a furnizat rachete NLAW, prima care a oferit tancuri moderne și prima care a trimis rachete cu rază lungă de acțiune. 

,,Acum, mergem și mai departe. Nu vom lăsa niciodată lumea să uite bătălia existențială pe care o duce Ucraina și, cu sprijinul nostru de durată, ei vor câștiga", a mai spus Grant Shapps.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel