MApN a demarat programul ''Tanc principal de luptă'': Solicităm aprobarea pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Transport al unui tanc Abrams M1A2 american. Foto: U.S. Army
Transport al unui tanc Abrams M1A2 american. Foto: U.S. Army

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat, miercuri, conducerii Parlamentului aprobarea prealabilă pentru achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate.

,,Solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare 'Tanc principal de luptă', etapa I. Etapa I a programului de înzestrare cu iniţiere în anul 2023 presupune achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire", se precizează în scrisoare.Această etapă se va derula printr-un acord "Guvern la Guvern" cu Statele Unite ale Americii.

Potrivit MApN, programul de înzestrare face obiectul Memorandumului cu tema "Solicitarea Ministerului Apărării Naţionale către Parlamentului României privind obţinerea aprobări prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare 'Tanc principal de luptă' etapa I" din data de 24 februarie 2022, aprobat de premierul Nicolae Ciucă.Creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2023, la 2,5% din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României, se mai arată în document.

Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040.

Prin programele de înzestrare urmează să fie asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, "pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuirea în câmpul tactic, cu o mobilitatea şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită", mai arată MApN. Solicitarea a fost trimisă la Comisiile parlamentare de apărare.

 

Nu este o surpriză ca MApN a ales tancurile americane Abrams pentru modernizarea Armatei României

 

DefenseRomania a anunțat cu câteva luni înainte că alegerea României va fi Abrams, existând chiar o scrisoare de intenție pe care România a semnat-o în vederea acestei achiziții. La momentul respectiv, nu existau informații despre numărul tancurilor.

Generalul Teodor Incicaș a fost primul oficial al Armatei României care a  precizat că Abrams va fi achiziționat la nivel de batalion. În contextul în care în actuala organizare NATO un batalion e format din 54 de tancuri, Armata română va avea în dotare cel puțin 54 de tancuri americane Abrams.

Însă mai mulți experți militari, inclusiv generalul (r.) Virgil Bălăceanu, atrăgeau atenția încă din 2021 că achiziția unui singur batalion de tancuri, fie Abrams fie Leopard 2, e insuficientă. 

Astfel, achiziția batalionului de Abrams nu va „scoate din joc” bătrânele tancuri TR-85M1 Bizonul. Amintim că România deține Bizonul la nivel de Batalion (54-56 tancuri). În contextul în care încă Armata are în dotare versiunea TR-85, dar și tancuri T-55 (!).

Dar sursele din industrie ale DefenseRomania ne-au confirmat că în scrisoarea de intenție privind achiziția de Abrams, transmisă partenerului american în urmă cu mai mult timp, România își manifestă intenția să achiziționeze aproximativ 200 de tancuri Abrams.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel